Project Caviar: Google, telif ücretsiz yeni ses ve video codec bileşenlerini tanıtıyor

Açık Medya İttifakı, tüketici donanımında telif ücretsiz bir ses-video deneyiminin tanıtımını yapmak için yeni bir marka başlatacak ve bu, Google'ın yakın zamanda kabul edilen AV1 codec bileşeniyle zaten başardığı bir şey. Dolby yeni girişim için endişelenmeli mi?

Google'ın Dolby tarafından kontrol edilen ses ve video içerikleri için en yeni ve popüler standartlarla rekabet etme planı vardır ve bu, dahili olarak "Project Caviar" olarak bilinir. Donanım üreticileri için kapalı kapılar ardında düzenlenen bir sunumda Caviar, telif ücreti ödemeden birinci sınıf medya deneyimleri için "daha sağlıklı, daha geniş bir ekosistem" yaratmanın bir yolu olarak tanımlandı.

Project Caviar, en önemli teknoloji ve medya şirketlerinden bazıları (Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Netflix, Nvidia, Samsung) ile Google'ın kendisi arasında açık kaynak ve telif hakkının benimsenmesini teşvik eden bir ortaklık olan, halihazırda kurulmuş olan Açık Medya İttifakını içerir. -AV1 gibi ücretsiz ses-video codec bileşenleri.

Gizli toplantı sırasında Dolby'den hiç bahsedilmedi ve yine de Google, San Francisco şirketini ve tescilli teknolojilerini bir kez daha hedef almış görünüyor. Project Caviar, 3D uzamsal sese (yani Dolby Atmos ) ve Dolby'nin renk açısından zengin görsel deneyimler için kendi HDR standardına (Dolby Vision) ücretsiz bir alternatif getirmelidir.

Dolby Atmos ve Dolby Vision, ya Netflix gibi bir akış hizmeti aracılığıyla ya da Blu-ray sürümleri ve ev sinema cihazları ile ev videosu nişinde, esasen üst düzey medya tüketimi için standart haline geldi. Bu ürünlerin her birinin nihai fiyatına, içeriklerine yeni nesil surround ses ve yüksek dinamik aralıklı renkleri dahil etmek için şirketlerin Dolby'ye ödediği bir ücret dahildir.

Project Caviar, donanım üreticilerinden destek alırken aynı zamanda yukarıda belirtilen ücretleri düşürmeye çalışıyor. YouTube'un her yerde bulunan video akışı hizmeti sayesinde Google, AV1 video codec bileşeni için yaygın donanım desteğiyle bu alanda zaten mükemmel sonuçlar elde etti ve şimdi şirket Dolby'nin en yeni teknolojisini yeniden denemeyi planlıyor.

AV1 ve geçmiş yıllardaki "codec savaşları"ndan farklı olarak, ancak bu sefer yepyeni bir ses veya video teknolojisinden bahsedilmiyor gibi görünüyor: Project Caviar, hem HDR hem de surround ses içeriği için halihazırda mevcut olan codec bileşenlerini kullanacak ve bir aynı zamanda piyasada yeni, tüketici tarafından tanınan bir marka.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.