Radyo gözlemevi, neredeyse 45 yıl önce fırlatılan Voyager uydusundan gelen sinyalleri kaydediyor

Allen Teleskop Dizisi (ATA), 2007'den beri araştırmacılara astronomik veriler toplama ve dünya dışı yaşam belirtileri arama yeteneği sağladı. Bu yılın başlarında, dizi, güneş sistemimizin en uzak noktalarını ve ötesini keşfetmek için 1977'de başlatılan uzay sondası Voyager I'den 15 dakikalık veri kaydetti. Tespit, gözlemevinin uzaydaki en uzak dünya temelli nesneyle başarılı bir şekilde algılamasını ve iletişimini işaretler.

 

NASA'nın Derin Uzay Ağı ( DSN ) kullanılarak saniyede 160 bitlik kavurucu bir hızla geri iletilen sinyal verileri hakkında özel bir bilgi verilmedi. Sonda şu anda Dünya'dan 14,5 milyar mil uzakta ve şimdi heliosferin sınırının ötesinde ölçümler yapmakla görevlendirildi. Tahmini kullanım ömrünü çoktan aşmış olmasına rağmen, sonda yakıt kaynağı tükenene kadar yıldızlararası uzaydaki genişletilmiş görevine devam edecek. Araştırmacılar, sondanın rezervlerinin 2025 yılına kadar süreceğini tahmin ediyor.

 

Sonda hala yıldızlararası uzaydan saniyede 160 bit hızla veri döndürüyor.

 

Şu anda Menlo Park'ın SRI International tarafından yönetilen ATA, ilk olarak Dünya Dışı Yaşam Arama ( SETI ) Enstitüsü ve UC Berkeley Radyo Astronomi Laboratuvarı ( RAL ) tarafından geliştirildi. Tesis başlangıçta, eski Microsoft kurucu ortağı Paul Allen'ın 30 milyon dolardan fazla bağışı sayesinde desteklendi. Daha sonra Qualcomm'un kurucu ortağı ve Baş Bilim Adamı Franklin Antonio tarafından ek finansman sağlandı ve dizinin tamamlanmasının önünü açtı.

Hat Creek Radyo Gözlemevi'nde bulunan tesis, 6m çapında 42 ayrı radyo anteninden oluşuyor. Bu çok sayıda küçük çaplı yaklaşım, tesisin geleneksel büyük çanak antenle aynı toplama alanını, azaltılmış hassasiyetle de olsa düşük maliyetle kapsamasına olanak tanır.

Araştırmacılar, çok sayıda küçük teleskoptan toplanan sinyalleri birleştirerek bu hassasiyet eksikliğini telafi ediyor. Voyager 1 sinyali, dizinin mevcut 42 çanağından 20'si kullanılarak tespit edildi.

Uzak uzaydan toplamak ve iletmek için 1977'de başlatılan Voyager 1 ve 2 sondaları, NASA'nın Voyager Programının en önemli parçalarıydı. Sondalar güneş sistemimizdeki en büyük gezegenlerden bazılarını araştırdı ve Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ün yanı sıra toplam 48 farklı uydunun başarılı uçuşlarını gerçekleştirdi.

Sondaların her birine, gezegenimiz hakkındaki bilgileri, onları bulabilecek kadar "şanslı" dünya dışı varlıklara iletmek için tasarlanmış altın bir kayıt sağlandı. İçerik, analog biçimde kaydedilmiş 115 görüntü, doğanın ve medeniyetimizin sesleri, müzik ve 55 farklı konuşma dilinde selamlama içerir.

Ama dünya dışı bir gezgin güvenilir döner tablası olmadan evden ayrılırsa ne olur? Endişelenmeyin, kaydın kapağı, kaydın nasıl çalınabileceğini ve ikili sayı tabanlı bilgilerin nasıl kodlandığını bildirmek için tasarlanmış bilgiler sağlar.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.