Rusya'da Gerilim Yükseliyor: Wagner Kurucusu Rus Ordusuna Tehditlerde Bulunuyor

Rusya'da gerilim yükseliyor. Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'u suçlayarak, "Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak" şeklinde açıklamalarda bulundu. Prigojin ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'i kandırdığını ve ortadan kaldırmak istediğini iddia etti. Bu açıklamaların ardından Rus Güvenlik Servisi, Wagner üyelerine yönelik "Prigojin'i yakalayın" çağrısı yaptı ve başkent Moskova'da güvenlik önlemleri artırıldı.

Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Prigojin, Rus ordusunun Wagner kamplarına saldırı düzenlediğini öne sürdü. Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığına taviz verme çağrısında bulunarak, "Bugün bizim kamplarımıza füzelerle saldırı düzenlediler. Çok sayıda askerimiz öldü" dedi ve adamlarını yok edenlerin cezalandırılacağını belirtti.

Wagner'in bu açıklamalara karşılık vereceğini vurgulayan Prigojin, Wagner konseyinin ülkedeki kötülüğün durdurulması için harekete geçtiğini ifade etti. Prigojin, adamlarını öldürenleri yok edeceklerini ve adaleti sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca, Prigojin'in iddiaları üzerine Rusya Savunma Bakanı Şoygu'nun Wagner'i yok etmek amacıyla operasyon düzenlediği ve bölgede ölen binlerce Rus askerinin cesetlerinin bulunduğu iddiaları ortaya atıldı.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Prigojin'in iddialarını yalanlayarak, Wagner kamplarına dair sosyal medyada yer alan görüntülerin sahte olduğunu belirtti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da konuyla ilgili olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bilgi verildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ise Prigojin'in açıklamalarının "silahlı bir iç çatışmanın başlatılması için çağrı" olduğunu belirterek, Wagner üyelerine Prigojin'i yakalama çağrısı yaptı. Bu çağrıyla birlikte başkent Moskova'da güvenlik önlemleri artırıldı ve askeri araçlar sokaklara indi.

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinden sorumlu komutanı Sergey Surovikin, Wagner'i durmaya çağıran bir görüntülü mesaj yayınladı. Diğer Rus komutanlar da Prigojin'in eylemlerini eleştirerek, Rusya'nın ve Silahlı Kuvvetlerin imajına zarar verdiğini söyledi.

Bu gelişmelerin ardından Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'daki darbe iddialarına ilişkin "İzliyoruz" şeklinde bir açıklama yaptı.

Rusya'da gerilim yükselmekte ve Wagner paralı asker grubunun kurucusu Prigojin'in açıklamalarıyla gerginlik artmaktadır. Bu durum Rusya'nın iç güvenlik önlemlerini ve ilişkilerini etkilemektedir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.