Samsung, işlemciler için 2027 yılına kadar 1.4nm'ye ulaşan 5 yıllık yol haritasını açıkladı

Samsung Foundry Forum 2022 sırasında şirket, çeşitli Samsung cihazlarındaki işlemci boyutları için bir yol haritası açıkladı. Samsung Foundry'nin sunumu, yol haritasının önümüzdeki beş yılı hakkında derinlemesine bilgi vererek meraklılara mobil bilgi işlemin yakın geleceğine dair bir fikir verdi.

Samsung, mobil cihazları için 3nm çipler üreten ilk dökümhane de dahil olmak üzere, uzun süredir önde gelen yarı iletken ve işlemci geliştiricilerinden biri olmuştur. Şirket, en büyük rakibi TSMC'yi 3nm düğümüne yendi, bu kadar büyük bir üretici için bile kesinlikle küçük bir başarı değil.

Samsung her yıl, genellikle çok sayıda Samsung cihazı için plan ve yol haritalarını ve diğer endüstrilerle işbirliklerini detaylandıran bir Foundry Forum etkinliği düzenler. Şirketin bu yılki ana odak noktalarından biri, işlemcileri ve sonraki düğüm boyutları için yol haritası. Rakip TSMC'nin 2025'in sonuna kadar 2nm çiplerin seri üretimine sahip olmayı umduğunu açıklamasıyla Samsung, 2027'ye kadar yol haritasını sunmaya karar verdi.

Yol haritası, Samsung'un 2024'te güncellenmiş bir "2. nesil" 3nm işlem düğümüne sahip olmayı planladığını belirtiyor. Samsung Foundry CEO'su Siyoung Choi, güncellenmiş 3nm işleminin yüzde 20 daha küçük transistörlere sahip olacağını ve Samsung'un teknolojisini kullanan cihazlarda daha iyi güç verimliliğine izin vereceğini iddia ediyor.

Samsung, 2025 yılında seri üretime geçmesi planlanan 2nm düğümünün tasarımını iyileştirmeyi planlıyor. Amacı, güç dağıtımını işlemcinin arkasına taşıyarak performansı artırmak. Intel, 2024 yılına kadar bazı işlemcilerine PowerVia adlı benzer bir özelliği sunmayı umuyor.

Yol haritasının son güncellemesi, 2027'de kullanıma sunulması beklenen 1.4nm düğümünün duyurusuydu. Bu yongalar için belirli iyileştirmeleri kapsamadı. Sonuçta, beş yıllık ve değişebilecek planlardan bahsediyoruz. Bununla birlikte, boyutun yavaş yavaş daha küçük pikometre aralığına yaklaştığını görmek heyecan verici.

Samsung, işlemci talebinin yüzde 50'den fazlasının otomotiv, HPC, IoT ve 5G pazarlarından gelmesini bekliyor. Şu anda otomotiv müşterileri için 28nm eNVM yongaları üretiyor ancak bu düğüm boyutunu yakında 14nm eNVM'ye ve daha sonra 8nm eNVM'ye düşürmeyi umuyor.

Sonuç olarak, şirketler çip işlemenin sınırlarını zorlamaya devam ederken, teknoloji meraklısı olmak için büyüleyici bir zaman. Pikometre aralığında çip boyutlarına ilk ulaşan kim olacak? Bunu zaman gösterecek, ama kesinlikle görmek için heyecanlıyız.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.