Şifrelerinizin İnternette Satılıp Satılmadığını Nasıl Öğrenirsiniz?

İster en güçlü ister en zayıf parolaya sahip olun, sayısız senaryo parolanızı çevrimiçi ortamda sızdırabilir. Bu bir veri ihlali olabilir veya kimlik bilgilerinizi bir kimlik avı web sitesi aracılığıyla yanlışlıkla kötü niyetli bir aktörle paylaştınız.

Ancak şifrenizin saldırıya uğradığını nasıl anlarsınız? Ve bunu bulmanın en kolay yollarından bazıları nelerdir? Burada, şifrenizin internete sızıp sızmadığını kontrol edebileceğiniz en zahmetsiz yöntemlerden bazılarını paylaşıyoruz.

Parolanızın Çevrimiçi Olarak Sızıp Sızmadığını Kontrol Etmenin Üç Yolu

Antivirüs çözümleri ve VPN'ler dahil olmak üzere çeşitli güvenlik araçları artık veri ihlallerini izleme özelliğini de içeriyor.

Bu nedenle, bir bilgisayar korsanının parolayı kullanıp kullanmadığını kontrol etmek her zamankinden daha kolay. Ancak, kontrol etmek için birkaç araç veya hizmete bağlı kalmanız yardımcı olacaktır.

Kontrol etmek için hesap kimlik bilgilerinizi vermek için daha fazla hizmet kullanmanın ek bir güvenlik riski olabileceğini unutmayın.

Bununla birlikte, bunu kendiniz yapmanız için size üç kolay seçenek sunuyoruz:

  • Troy Hunt'ın web sitesi aracılığıyla veri ihlallerini kontrol edin (Have I Been Pwned).
  • Parola sağlığınızı gözden geçirmek veya kontrol etmek için bir parola yöneticisi kullanın.
  • Şüpheli etkinlikleri kontrol edin.

1. Pwned Miyim

Pwned Mı (HIBP), veri ihlallerini (e-posta, kişisel bilgiler ve şifreler) kontrol etmek için güvenilir bir web sitesidir.

Çok sayıda başka hizmet, Have I Been Pwned tarafından kullanılan veritabanına güvenir. Bir web güvenliği uzmanı olan Troy Hunt tarafından işletilen bir web sitesidir. Popüler olarak veri ihlallerini ortaya çıkarma, teknoloji uzmanlarını eğitme ve diğer bazı görevlerle tanınır.

Şifrenin çalınıp çalınmadığını öğrenmek için resmi Have I Been Pwned web sitesini ziyaret edebilir ve kimlik bilgilerinizi girebilirsiniz.

E-postanızı kontrol etmek için ana sayfasına gidin. Benzer şekilde, web sitesinde bulunan diğer hizmetleri/veritabanlarını da ihtiyacınıza göre keşfedebilirsiniz.

Bunun için uyarı notu şöyle görünür:

Bunu şifreleriniz için görüyorsanız, kırılmaz yeni bir şifre oluşturmak ve hesap bilgilerinizi değiştirmek isteyebilirsiniz.

HIBP'ye ek olarak, Keeper Security ve benzeri hizmetlerden diğer veri ihlali tarayıcılarını da deneyebilirsiniz.

2. Bir Parola Yöneticisi Kullanın

Parolalarınızın sağlığını kontrol etmek için mevcut en iyi parola yöneticilerinden birini kullanabilirsiniz. Popüler olanların çoğu, şifrelerinizin güvenlik durumunu gözden geçirmenize izin verir.

Örneğin Dashlane, karanlık web izleme ve parola sağlığı izleme sağlar.

Google Password Manager gibi tarayıcı tabanlı bir şifre yöneticisi kullanıyorsanız, şifrenizin ele geçirilip geçirilmediğini veya güvenliğinin ihlal edilip edilmediğini görmek için şifre kontrol özelliğini de kullanabilirsiniz.

3. Şüpheli Faaliyetleri Kontrol Edin

Kırılmaz bir şifre kullanmanız veya güvenlik için düzenli olarak değiştirmeniz önemli değildir. Her şey veri ihlaline eğilimlidir ve şifreleriniz bilgisayar korsanlarına çevrimiçi olarak satılabilir.

Ve uyanık kalmazsanız, en güçlü parolanız, çevrimiçi ortamda kötü niyetli aktörlerle birlikte gizleniyor olabilir.

Hesap aktivitelerinizi kontrol ederek başlayın. Her hizmet (Google, Facebook, Slack, vb.) size son oturum açma etkinliğinizi gözden geçirme olanağı verir.

Kullandığınız hizmet veya uygulama ile bulursanız, şüpheli bir şey bulup bulmadığınızı görmek için incelemelisiniz. Başka birinin hesabınıza farklı bir yerden eriştiğini düşünebileceğinizi göz önünde bulundurarak, VPN kullanıp kullanmadığınızı kontrol etmeye değer.

Benzer şekilde, bir parola değişikliği veya benzeri bir şey için resmi bir e-posta uyarısı alırsanız, bunu başlatmadığınızı iki kez kontrol etmelisiniz.

Parolalarınızı Düzenli Olarak Koruyun ve Değiştirin

Parolalarınızı düzenli olarak gözden geçirmek ve değiştirmek en iyisidir. Proaktif olmak, kritik hesap kimlik bilgilerinizin çevrimiçi olarak sızdırılmasıyla herhangi bir hasarı en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Modern güvenlik araçları ve hizmetleri, çalınan parolaları birkaç dakika içinde kontrol etmeyi kolaylaştırdı. Bu yüzden, korunmak için yapsan daha iyi olur.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri