Spotify Equal Projesi’nin 3. Yılında: Türkiye'de Sezen Aksu, Yurtdışında Simge Sağın Zirvede

Spotify, Türkiye ve dünyada en çok dinlenen Türk kadın müzisyenlerini açıkladı. Üçüncü yaşını kutlayan Equal projesi kapsamında düzenlenen toplantıda açıklanan verilere göre Sezen Aksu Türkiye'de zirvede yer alırken, Simge Sağın yurtdışında en çok dinlenen Türk kadın müzisyen oldu.

Equal Projesinin Başarıları

Dijital müzik dinleme platformu Spotify, 2021 yılında başlattığı Equal projesi ile kadın müzisyenlerin sesini daha çok duyurmayı ve onlara daha fazla fırsat sunmayı hedefliyor. Üçüncü yılını dolduran Equal projesi, bugüne kadar 31 milyar dinlenme sayısını aştı. Proje kapsamında 36 Türk kadın sanatçı, ayın Equal elçisi olarak seçildi ve 200’den fazla kadın sanatçı Spotify’ın Equal Türkiye çalma listelerinde yer aldı.

Kadın Müzisyenlerin Dinlenme Oranı Arttı

Equal projesi sayesinde kadın müzisyenlerin dinlenme oranında önemli bir artış yaşandı. Spotify verilerine göre, kadın müzisyenlerin dinlenme oranı yüzde 140 artarken, editoryal çalma listelerindeki dinlenme sayısı 2023 yılında, 2022’ye kıyasla yüzde 36 artış gösterdi. Ayrıca, Equal projesinin etkisiyle Türkiye Top 50 listesinde yer alan kadın sanatçı sayısı 2021’den bu yana yüzde 110'un üzerinde arttı.

Türkiye'de ve Yurtdışında En Çok Dinlenen Kadın Müzisyenler

2023 yılı verilerine göre Türkiye'de en çok dinlenen kadın müzisyen Sezen Aksu oldu. Minik Serçe olarak bilinen Aksu, yedi yıldır zirvedeki yerini koruyor. Genç rapçi Güneş ikinci sırada yer alırken, Melike Şahin ve Simge Sağın da üst sıralarda yer aldı. Simge Sağın, "Aşkın Olayım" şarkısıyla 2023 yılında Türkiye'nin en çok dinlenen şarkısına imza attı.

Yurtdışında ise en çok dinlenen Türk kadın müzisyen Simge Sağın oldu. Onu ikinci sırada Zeynep Bastık takip etti. Bastık, "Lan" şarkısıyla Spotify'ın Top 50 listesinde 21. sıraya kadar yükselerek Türkçe bir şarkıyla önemli bir başarıya imza attı. Yurtdışında en çok dinlenen diğer Türk kadın müzisyenler ise İrem Derici ve Güneş oldu.

Equal Projesinin Üçüncü Yıl Toplantısı

Spotify, Equal projesinin üçüncü yılına dair verileri paylaşmak için bir toplantı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını Spotify'ın Güney Avrupa Bölgesi Sanatçı ve Yapım Şirketi İlişkileri Lideri Carla Armogida yaptı. Daha sonra Nilüfer, Paptircem ve Kreşendo Direktörü Beril Sarıaltun, İpek Atcan moderatörlüğünde kadın müzisyenlerin sektördeki konumunu tartıştı.

Mayıs ayı boyunca Equal projesinin elçiliğini üstlenen Nilüfer, 52 yıllık kariyerinden örnekler vererek geçmiş ile günümüz arasında kıyaslamalarda bulundu. Nilüfer, günümüzde müzisyenlerin sosyal medya ve benzeri birçok alanda aktif olması gerektiğini vurgularken, 1972'de müziğe atıldığı dönemlerde bu tür zorunlulukların bulunmadığını belirtti.

Spotify'ın Equal projesi, kadın müzisyenlerin sesini daha geniş kitlelere duyurmada önemli bir rol oynuyor. Türkiye'de Sezen Aksu'nun, yurtdışında ise Simge Sağın'ın başarısı, bu projenin etkinliğini ve kadın müzisyenlere sunduğu fırsatların değerini ortaya koyuyor. Equal projesinin gelecekte de kadın müzisyenlere daha fazla görünürlük kazandırması ve müzik endüstrisinde eşitliği desteklemeye devam etmesi bekleniyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.