Telefonunuzu Gece Şarj Etmek Neden Kötüdür?

Akıllı telefonun veya laptopun gece boyunca şarj etmek telefon veya laptop cihazlarınızın piline zarar verebilir ve ömrünü kısaltabilir. İşte bilmeniz gereken her şey.

Akıllı telefonunuzun pilindeki şarjı nasıl artırırsınız? Uyurken geceden düzenli olarak yüzde 100'e kadar şarj etmenin faydalı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu aslında pilinize zarar verir ve gün geçtikçe ömrünü kısaltır.

 

İşte akıllı telefon pillerinin bakımıyla ilgili gerçek ve neden bir gecede şarj etmemeniz gerektiği.

Pil Ömrü Beklentisi Nasıl Belirlenir?

Teknolojinizin mümkün olduğunca uzun süre kullanılabilir olmasını istiyorsunuz; cihazınızla oynarsanız garantiler geçersizdir. Çoğu insan varsayılan pili değiştirmekten rahatsız olduğu için pilinizden en iyi şekilde yararlanmak giderek daha önemli hale geliyor.

Şarj edilebilir piller zamanla yavaş yavaş kapasitelerini kaybeder (kullanmasanız bile). Düzenli kullanımın ilk yılından sonra kapasite düşüşünü fark edeceksiniz. Birçokları için, tek bir şarjla bütün bir günü geçirmek, iki yıllık işaretin ötesinde imkansızdır.

 

Üreticiler, akıllı telefonların yaşam beklentisini "pil şarj döngüleri" aracılığıyla belirliyor. Şarj döngüsü, telefonun veya laptopun pilini yüzde 0'dan yüzde 100'e şarj etmek ve ardından tekrar yüzde 0'a deşarj etmek olarak tanımlanır. Beklenen şarj döngülerinin sayısı, pilin gözle görülür şekilde kapasitesini kaybetmeye başlamadan önce kaç tam döngüye dayanabileceğini size söyleyecektir.

 

Lityum-İyon (Li-İyon) piller, şarj edilebilir teknolojinin çoğunda kullanılır. Akıllı telefonlarda, buharlaştırıcılarda, dizüstü bilgisayarlarda, Tesla'larda ve hatta elektrikli testerelerde ve bunun gibi bir sürü ürünlerde bir tür Lityum İyon pil bulabilirsiniz.

 

En popüler Li-Ion pil 18650'dir. Bu, kabaca yüzde 75 kapasiteye düşürülmeden önce 300 ila 500 tam şarj döngüsü alabilir. İşte o zaman büyük kusurlar gelişmeye başlar.

Şarj Edilebilir Lityum İyon Neden Bozulur?

Akıllı telefonlar ve tabletler, Lityum İyon Polimer (Li-Poly) adı verilen Li-İyon pilin bir varyasyonunu kullanır. Bu sürüm daha güvenli, daha küçük ve daha hızlı şarj oluyor. Aksi takdirde, herhangi bir Li-Ion pil ile aynı kullanım ömrü kuralları Li-Poly için de geçerlidir.

 

Piliniz, düzenli olarak yüzde 80'i aştığında ve yüzde 20'nin altına düşmesine izin verdiğinizde en hızlı şekilde bozulur. Cihazınız en iyi şekilde yüzde 50 şarjla çalışır.

Pil ömrünüzü uzatmak için aşırı uçlardan kaçının. Yüzde 100'e ulaşan kısmi şarjlar ve deşarjlar, tek bir tam döngü olarak sayılır. Yüzde 20 ila 80 arasında kısmen şarj ve deşarj yaparak, kapasitede gözle görülür bir düşüşe ulaşmadan önce 1.000 tam döngü veya daha fazlasını elde edebilirsiniz. Bu neredeyse üç yıllık günlük ücret.

 

Bu neden oluyor? Bu, pilinizin gerçekte nasıl çalıştığından kaynaklanmaktadır. Bu piller, bir lityum kobalt oksit tabakası ve bir grafit tabakasından yapılmıştır. Lityum iyonları, enerjiyi serbest bırakmak için grafitten lityum kobalt okside hareket eder. Pilinizi şarj etmek, bu iyonları grafit katmanına geri taşır.

 

Bu nedenle, her iki durum da pile aşırı derecede zarar verir: hücrenin bütünlüğünü tehlikeye atarsınız çünkü bir katmanı Lityum ile aşırı doldurmak iç direnci artırır.

Akıllı Telefonunuzun Piline Nasıl Bakılır?

Peki, cihazınızın piline nasıl bakıyorsunuz? Telefonunuzu şarj ederken, uyurken prize takmak gibi bazı kötü alışkanlıklar edinmiş olabilirsiniz. Neyse ki, bu uygulamaları düzeltmek fazla zaman ve çaba gerektirmez.

Neden Gece Telefonunuzu Şarj Etmemelisiniz?

Yatağa gittiğinizde telefonunuzun fişini çekin ve uyandıktan sonra şarj edin. Bu, sabah rutininiz sırasında, işteyken veya akşamları TV izlerken olabilir.

 

Cihazınızı şarj etmek bir saat sürebilir, ancak siz uyurken prize takılı bırakmak, şarj cihazına çok daha uzun süre bağlı kalacağı anlamına gelir.

 

Hayır, telefonunuzun pili aşırı şarj olamaz. Üreticiler bunu önlemek için güvenlik önlemleri alırlar. Ancak, yüzde 100'e kadar şarj ettiğinizde, "damlama şarjı", yani cihazınızın varsayılan olarak kullandıklarını telafi etmeye yetecek fazladan enerji ekler. Yüzde 100'e kadar şarj edip fişe takılı tutarak pilinizi aşırı kullanıyorsunuz ve gerekmediğinde onu enerji harcamaya zorluyorsunuz.

 

Bu, gece boyunca takılı bırakırsanız, kesinlikle önerilen yüzde 80'lik şarjın üzerine çıkacağınız gerçeğinin üstündedir.

Uzun süreli şarj, pilinizin doğal olarak bozulmasına neden olan artan bir sıcaklığa da yol açabilir. Aşırı durumlarda da tehlikeli olabilir - özellikle telefonunuzu yastığınızın altında tutarsanız.

 

Elinizden geldiğince cihazınızı yastığınızın altında bırakmayın. Hava akışının olmaması, yalnızca pilinizde olası hasar anlamına gelmez, aynı zamanda yangın riskini de artırır.

 

Telefonunuzu aşırı uçlara maruz bırakmaktan kaçınmanız gerekir. 32 Fahrenhayt (0 Santigrat) altındaki ve 158 Fahrenhayt (70 Santigrat) üzerindeki sıcaklıklar Li-Ion pilinizi daha hızlı bozar. Telefonunuz yanınızda ısınarak güneşlenmeyin, sıcak veya soğuk bir günde de arabanızda bırakmayın.

Telefonunuz Şarj Olurken Uygulamaları Kullanabilir misiniz?

Cihazınızı şarj olurken herhangi bir yüksek yoğunluklu aktivite için kullanmamalısınız. Gerçekçi olarak, birçok insan yapar. Bununla birlikte, düzenli olarak bunu yapmak onarılamaz hasarlara neden olabilir.

 

Bu, PC'nizin CPU'sunu overclock etmekle karşılaştırılabilir. Aynı anda çok fazla uygulamanın çalışmasının etkisini düşünün: ısınacak ve düzgün çalışmayacaktır. Bu aynı zamanda "damlama ücretini" de ekleyecektir.

Takılıyken YouTube videolarını izlemek veya en sevdiğiniz oyunda bir sonraki seviyeye geçmek cazip gelebilir, ancak pilinizi olumsuz yönde etkilemeye değmez.

 

Bu, elbette, akıllı telefonunuzu ne kadar süreyle kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Bazı kullanıcılar cihazları yalnızca sözleşmeleri yenilenene kadar, genellikle her iki ila üç yılda bir tutar. Şarj olurken uygulamaları düzenli olarak kullanmak, telefonunuzu ikinci yılında belirgin şekilde yavaşlatacaktır.

 

Telefonunuzu uzun süre saklamak istiyorsanız, şarj olurken uygulamaları kullanmayın.

 

Bununla birlikte, mesajlarınızı veya e-postalarınızı kontrol etmek iyi olmalıdır. Sadece çok fazla enerji gerektiren hiçbir şey yapmayın.

Telefonunuz Yüzde 80'de Şarjı Durduracak mı?

Şirketler nadiren pillerinin tam kapasitesini tam olarak kullanmanıza izin verir. Bir katmandaki lityum iyonlarını ciddi şekilde tüketmek aptallık olur. Bununla birlikte, izin verilen tam kapasiteye ulaştığında ekranınız yüzde 100 okumaya devam edecektir.

 

Cihazınızı önerilen yüzde 80'in üzerinde şarj etmemek için kusursuz bir yöntem var: Gözünüzü sürekli üzerinde tutmak.

 

İdeal değil, değil mi? Yine de, şarj alışkanlıklarınızı değiştirmenize yardımcı olması için bazı yazılımları kullanabilirsiniz.

 

Accubattery, Android için pilinizi iyileştirmeye yönelik ipuçları gösterir  ve kapasite yüzdesi alarmları ayarlamanıza olanak tanır.

 

iOS için daha az seçenek var, ancak en azından Mac'inizin ömrünü uzatmak için FruitJuice kullanabilirsiniz.

 

İndirin:  FruitJuice (9,99 $).

 

Bazı dizüstü bilgisayarlarda, maksimum pil şarj yüzdesini yapılandırmanıza izin veren BIOS ayarları bulunur. Örneğin Lenovo, Lenovo Energy Management yazılımıyla Windows için bunu kolaylaştırıyor. Bunu yükleyin ve  Pil Ömrü için Optimize Et'i seçin,  böylece dizüstü bilgisayarınızın pili yüzde 80'de şarj olmayı durdurur.

Cihazınızdaki Pil Boşalmasını Nasıl Azaltabilirsiniz?

Cihazınızın sıcaklığını ve şarj yüzdesini izlemenin ötesinde, ne sıklıkta şarj etmeniz gerektiğini azaltarak pil ömrünü daha da uzatabilirsiniz. Daha az şarj, daha az döngü anlamına gelir ve bu da cihazınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

 

Ekran zaman aşımı süresini azaltmak ve parlaklık ayarlarını azaltmak en büyük etkiye sahip olacaktır.

 

Ayrıca, çoğu akıllı telefon ve bazı dizüstü bilgisayarlarda pil tasarrufu seçeneği bulunur. Bunlar, cihaz deneyiminizi nadiren olumsuz etkiler. Bunlara , daha iyi alışkanlıkları teşvik etmek için size bir kesinti programı ve uygulama sınırları verebilen iOS'taki Ekran Süresi dahildir .

 

Bluetooth ve Wi-Fi'ye bağlanmak sanıldığının aksine fazla pil gücü harcamaz.

 

Bununla birlikte, GPS ve Mobil Verileri devre dışı bırakmak, çoğu cihazda tüketimi önemli ölçüde azaltabilir.

Akıllı Telefon Pillerinizi Nasıl Saklayabilirsiniz?

Cihazınızı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız, yine de pillerinize bakmanız gerekir.

 

Bu, onları depolamada aşırı uçlara maruz bırakmamak anlamına gelir. Daha serin bir yerde saklayın: piller biraz daha soğuk ortamlarla daha sıcak ortamlardan daha iyi başa çıkabilir. Bu mümkün değilse, bunları oda sıcaklığında tutun.

 

Akıllı telefonunuzu saklamadan önce de yüzde 100'e kadar şarj etmeyin. Yüzde 50'nin optimum olduğunu unutmayın, ancak yüzde 40 ila 60 arasında herhangi bir yere boşaltmanız iyi olacaktır.

 

Cihazlarımızı yükseltmeye devam etme baskısının çevre üzerinde gerçek bir etkisi var. Teknolojinizden daha uzun süre yararlanarak, gezegeni kurtarmaya da yardımcı oluyorsunuz.

Pilinizin Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?

Peki, akıllı telefonunuzun pil ömrünü nasıl uzatabilirsiniz? İşte bazı basit ipuçları.

  1. Pilinizi yüzde 20 ila 80 arasında tutmak için kısmi şarj kullanın.
  2. Telefonunuzu gece şarj etmeyerek pilinizin yüzde 100'de kaldığı süreyi azaltın. Bu, pilin en hızlı şekilde bozulacağı zamandır.
  3. Cihazınızı oda sıcaklığında tutun, böylece aşırı sıcaklıklardan kaçının.
  4. Gereksiz hizmetleri kapatarak cihazınızın pil tüketimini azaltın. Her şarjdan daha uzun süre kullanmak için pil tasarruflarını kullanın.

Kısa vadede, çok fazla fark görmeyebilirsiniz. Ancak telefonunuz bir yıl sonra tek bir şarjla tüm gün dayanabildiğinde mutlu olacaksınız.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri