Telegram kurucusu WhatsApp'ı "arka kapılara yerleştirilmiş" bir "gözetim aracı" olarak adlandırıyor

Dünya genelinde aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan WhatsApp, dünyanın en popüler mobil mesajlaşma uygulamasıdır. Ancak rakip hizmet Telegram'ın kurucusu, insanların sürekli güvenlik sorunlarıyla boğuşan bir gözetim aracı olarak adlandırdığı Meta'nın ürününden uzak durması gerektiğini düşünüyor.

Perşembe günü Pavel Durov, Telegram kanalına insanların istedikleri herhangi bir mesajlaşma uygulamasını kullanmaları gerektiğini ancak WhatsApp'tan uzak durmaları gerektiğini yazdı.

Durov, geçen hafta WhatsApp'ta keşfedilen ve belirli cihazlarda uzaktan kod yürütülmesine izin verebilecek iki güvenlik sorununa atıfta bulunuyordu. Bilgisayar korsanlarının sadece bir kurbanla görüntülü arama yapması veya onlara özel hazırlanmış bir video dosyası göndermesi gerekiyordu. WhatsApp o zamandan beri güvenlik açıklarını gidermek için güvenlik güncellemeleri yayınladı.

Şu anda kendi isteğiyle sürgünde yaşayan Rus vatandaşı, WhatsApp'ı en son sürüme yükseltmenin bile güvende olacağınızı garanti etmediğini kaydetti. 2017, 2018, 2019 ve 2020'de yakın zamanda yamalananlarla aynı güvenlik sorunlarının keşfedildiğine dikkat çekti. Ayrıca 2016'dan önce WhatsApp'ın uçtan uca şifrelemeye sahip olmadığını da belirtiyor.

Telegram mı WhatsApp mı hangisini tercih edersiniz?

Durov, "Bilgisayar korsanları, WhatsApp kullanıcılarının telefonlarındaki her şeye tam erişime (!) sahip olabilir" diye yazdı. "Her yıl WhatsApp'ta kullanıcılarının cihazlarındaki her şeyi riske atan bir sorun hakkında bilgi ediniyoruz."

Durov, bu güvenlik sorunlarının tesadüfi olmadığını, bir öncekinin keşfedildiği ve kaldırıldığı her seferinde yeni bir arka kapının eklenmesiyle "yerleştirilmiş arka kapılar" olduğunu söylüyor. "Dünyadaki en zengin kişi olmanızın bir önemi yok - telefonunuzda WhatsApp yüklüyse, cihazınızdaki her uygulamadaki tüm verilerinize erişilebilir."

Bu "dünyadaki en zengin kişi" satırı, eski dünyanın en zengin kişisi Jeff Bezos'a atıfta bulunuyor. Amazon kurucusunun telefonu, 2018 yılında Suudi veliaht prens Muhammed bin Salman'ın hesabından gönderildiği iddia edilen bir WhatsApp video mesajı aracılığıyla hacklenmişti.

Durov'un platformuna daha fazla kullanıcı çekmek için WhatsApp'ı küçümsediğini hayal etmek kolay. Ancak CEO, Telegram'ın 700 milyon aktif kullanıcısının ve 2 milyon günlük kaydın, gizlilik odaklı hizmetin herhangi bir ek promosyona ihtiyaç duymadığı anlamına geldiğini belirtiyor.

Durov'un iddiaları sorulduğunda, bir Meta sözcüsü The Independent'a "Bu tamamen saçmalık" dedi.

Meta, Durov'dan eleştiri alan ilk teknoloji devi değil. 2021'de "Orta Çağ"dan "pahalı, modası geçmiş donanım" sattığı için Apple'ın peşine düştü. Daha yakın zamanlarda, Cupertino'nun WebKit'i güncellemeyerek web uygulamalarını "kasıtlı olarak sakatladığını" söyledi.

Güvenlik açıklarına ek olarak WhatsApp, tartışmalı Facebook veri paylaşım politikası da dahil olmak üzere, kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiğine dair birçok iddiayla karşı karşıya kaldı. Ayrıca geçen yıl GDPR ihlalleri nedeniyle 267 milyon dolarlık rekor bir para cezasına çarptırıldı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.