BAE ile 3. köprüye demiryolu için kredi görüşmesi: Erdoğan yakında ziyaret edecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demiryolu hattı için Birleşik Arap Emirlikleri ile kredi görüşmeleri yürüttüklerini açıkladı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ay içinde BAE'yi ziyaret ederek bu konuda bir mesafe almayı hedeflediğini söyledi. Uraloğlu, ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi, Zengezur Koridoru ve Fav Limanı'ndan Türkiye'ye uzanacak otoban ve demir yolu projeleri hakkında da bilgi verdi.

Türkiye, ulaşım ve altyapı alanında büyük projeleri hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu projelerden biri de Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demiryolu hattı. Bu hat, Basra-Bağdat-Türkiye-Avrupa demiryolu projesinin bir parçası olarak, Basra Körfezi'nden Avrupa'ya yük ve yolcu taşıyacak. Bu proje için Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ile kredi görüşmeleri yapıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryolu hattı projesinin tamamlandığını ve ihale aşamasına geldiğini belirtti. Uraloğlu, "Birleşik Arap Emirlikleri ile kredi noktasında konuşuyoruz. Cumhurbaşkanı'mızın bu ay içinde ülkeye ziyarette bu konuda bir mesafe alabiliriz. Bu yıl içinde ihalesini yapar, başlarız" dedi.

Uraloğlu, demiryolu hattının maliyetinin yaklaşık 5,8 milyar dolar olduğunu ve bunun 3,5 milyar dolarlık kısmının BAE tarafından karşılanmasının planlandığını söyledi. Uraloğlu, "Bu proje, Türkiye'nin demir yolu ağını genişletecek ve bölgesel iş birliğini güçlendirecek. Ayrıca, köprüden geçen araç sayısını da artıracak" diye konuştu.

UYGUN ŞARTLARDA KREDİ BULABİLDİĞİNİ AÇIKLADI

Uraloğlu, Türkiye'nin demir yolu projelerine ilişkin uygun şartlarda kredi bulabildiğini belirterek, bunun ülke için kıymetli olduğunu dile getirdi. Türkiye'deki demir yollarında kapasiteyi artıracaklarını ve belirli noktalarda karşılıklı geçiş kuracaklarını vurgulayan Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Demir yolunda ilk etapta uluslararası koridorları tamamlama gayretindeyiz. Kalkınma Yolu'nun Türkiye'deki devamını bitireceğiz. Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak'ın güneyinde inşa edilen Fav Limanı'na gelecek yükler Türkiye'ye, buradan Avrupa'ya ulaştırılacak. Bu amaçla 2022'nin başında altyapı çalışmalarına başlanan ve 4 yılda tamamlanması öngörülen projeyle Fav Limanı'ndan ülkemize ulaşacak yaklaşık 1200 kilometrelik çift yönlü otoban ve demir yolu inşa edilmesi planlanıyor. Bu yatırımın maliyetinin yaklaşık 16 milyar dolar olması bekleniyor. İlerleyen zamanlarda projeye gaz ve petrol boru hatlarının da dahil edilmesi öngörülüyor.”

Uraloğlu, son dönemde gündeme gelen ve yapıldığında İpek Yolu'nun devamı niteliğinde olacak Zengezur Koridoru'nun geçeceği güzergahları ihya edeceğini vurgulayan Uraloğlu, İran'ın da bu koridorun kendi topraklarından geçmesini istediğini bildirdi. Zengezur Koridoru'nun kıymetli olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, "Aklıselim olan bu koridorun kendi topraklarından geçmesini ister" ifadesini kullandı.

Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi'nin önemine işaret eden Uraloğlu, "Kalkınma Yolu'nu hayata geçirdiğimiz zaman çevre ülkelerinin ilgisini çekecek. Yol yapıldığında Irak'ın güvenliğine katkı sağlayacak. Şu an Süveyş Kanalı'ndan 35 günde yapılan bir nakliyenin süresi 25 güne düşüyor. 10 gün çok uzun bir süre." diye konuştu.

Türkiye'den geçecek Kalkınma Yolu'nun demir ve kara yolu olarak Basra Körfezi'nden Avrupa'ya yük ve yolcu taşıyacağını vurgulayan Uraloğlu, Türkiye'de Ovaköy (Hudut)-Nusaybin-Mardin-Şanlıurfa-Gaziantep-Adana-Mersin (Yenice)-Ulukışla-Karaman-Konya-Afyonkarahisar-Eskişehir-Gebze-İstanbul-Edirne güzergahının kullanmasının planlandığını anlattı. Uraloğlu, şu bilgiyi verdi:

"Bu güzergah toplam 2 bin 88 kilometre. Koridor üzerindeki hat kapasitesinin artırılması amacıyla yeni çift hat ve ikinci hat yapımlarıyla eksik kalan kesimlerdeki elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmaları yapılıyor. Koridorun 1034 kilometrelik kısmının 689 kilometresinde hızlı tren hattı, 345 kilometresinde elektrifikasyon ve sinyalizasyon yapım çalışmaları devam ediyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.