Bir Siber Suçlu Ev Adresinizle Ne Yapabilir?

Çevrimiçi bir saldırgan ödeme ayrıntılarına, oturum açma bilgilerine ve diğer hassas verilere eriştikten sonra dolandırılan kişilerin paralarını muhtemelen duymuşsunuzdur. Bu inanılmaz sıklıkta olur ve mahremiyet ve finans açısından büyük sorunlara neden olabilir.

Ancak, bir siber suçlu ev adresinizle herhangi bir şey yapabilir mi? Bunu aşağıda bulalım.

Siber Suçlular Ev Adresinizi Nasıl Elde Eder?

Unutulmaması gereken şey, ev adresinizin herkese açık bir kayıt meselesi olduğu, yani herkesin eline geçebileceğidir. Ev adreslerine hack yoluyla da erişilebilir. Örneğin, favori alışveriş sitenizin saldırıya uğradığını varsayalım. Teslimat adresinizle birlikte kişisel verileriniz web sitesi tarafından kaydedildiğinden, bilgisayar korsanları yasa dışı bir veri ihlali yoluyla ev adresinizi ele geçirebilir .

Ancak, mali durumunuza ve diğer hassas bilgilerinize, yalnızca ev adresleri kullanılarak anında erişilemez, bu nedenle, kredi kartı bilgileriniz veya sosyal güvenlik numaranız gibi tam olarak gizli bir konu değildirler. Ancak bir siber suçlunun kişisel verilerinize ev adresinizle erişmesinin hala yolları var.

Siber Suçlular Ev Adresinizi Nasıl Kullanabilir?

İlk olarak, bir siber suçlu adresinizi biliyorsa ve e-posta, sosyal medya, telefon veya başka bir yolla sizinle iletişim kurmanın bir yolu varsa, tehditler savurarak kurbanı nakit para vermeye veya hassas bilgileri ifşa etmeye korkutabilir. Elbette, kötü niyetli bir kişi, evlerinin yerinin bilindiğini söylerse herkes muhtemelen endişelenir ve daha savunmasız kişiler, polise başvurmak yerine suçlunun taleplerine boyun eğmeyi tercih edebilir.

Bir siber suçlu, hakkınızda yararlanabilecekleri başka yararlı bilgiler bulup bulamayacaklarını görmek için ev adresinizi halka açık bir veritabanına da girebilir. Ayrıca, bilgisayar korsanları postalarınızı yeniden yönlendirmek için ev adresinizi kullanabilir. Güncel adres dolandırıcılığı olarak bilinen bu suç, daha fazla verinize erişmek için izniniz olmadan posta teslimat adresinizi değiştirmenizi içerir.

Banka hesap özetleri, sağlık bilgileri, sosyal güvenlik numaraları, yeni ödeme kartları ve diğer önemli şeyler her gün postayla gönderilir ve bir suçlu doğru türde verilerle çok fazla zarar verebilir.

Mevcut adres dolandırıcılığı, bir siber suçluya, işiniz, mali durumunuz veya başka bir şekilde hayatınızın farklı yönleri hakkında çok fazla bilgi verebileceğinden, kimlik hırsızlığı sürecinde de kullanılır . Ancak, bilgisayar korsanlarının yalnızca ev adresinizi kullanarak kimliğinizi çalamayacağını unutmamak önemlidir. Bunu mümkün kılmak için çeşitli başka bilgilere ihtiyaç vardır ve mevcut adres sahtekarlığı bu girişimde onlara yardımcı olur.

Bir suçlunun ev adresinizi kullanarak sizi dolandırmaya çalışmasının fiziksel bir yolu da vardır. Bir dolandırıcı adresinizi biliyorsa, sizden daha fazla bilgi almak için size e-posta göndermeye başlayabilir. Bu, sahte bir rekabetten sahte bir banka mektubuna kadar her şey olabilir. Bu bir siber suç olmasa da, yine de farkında olmaya değer.

Verilerinizi Siber Suçlulardan Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

Ev adresiniz genellikle herkese açık olduğundan, kimsenin eline geçmemesini sağlamak zordur. Ancak ev adresinizi yayından kaldırabilirsiniz. Bunu, adresinizi genel kayıtlardan kaldırmaktan sanal bir adres oluşturmaya kadar birkaç farklı yolla yapabilirsiniz.

Ayrıca, adresinizi çevrimiçi olarak verme konusunda dikkatli olabilirsiniz. Bir sitenin gayri meşru olduğundan şüpheleniyorsanız, içgüdülerinize güvenin ve ev adresinizi veya diğer hassas bilgileri vermeyin. Ayrıca, adresiniz de dahil olmak üzere sizden bilgi isteyen bir e-posta alırsanız dikkatli olun. E-posta resmi bir şirketten gelmiş gibi görünse bile, durum böyle olmayabilir ve bir kimlik avı dolandırıcılığının alıcı tarafında olabilirsiniz . Bu nedenle, bağlantı kontrol eden bir web sitesinde çalıştırmadan sağlanan bağlantılara tıklamayın.

Her Türlü Veri Bir Siber Suçlu İçin Yararlı Olabilir

Şok edici ve günümüzde siber suçluların ne kadar karmaşık olduğuyla ilgili. Görünüşte işe yaramaz veriler bile bazen şüpheli olmayan kurbanları sömürmek için alınabilir ve diğer bilgilerle birleştirilebilir. Bu nedenle, kişisel verileriniz söz konusu olduğunda her zaman tetikte olduğunuzdan emin olun, çünkü saldırganlara gizliliğinizin ve güvenliğinizin anahtarını vermek artık çok kolay.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri