Çağlayan Adliyesi'nde polise saldıran teröristlerin bağlantıları ortaya çıktı

İstanbul’un Çağlayan ilçesinde bulunan İstanbul Adliyesi’ne bugün saat 14.30 sıralarında biri kadın iki terörist tarafından silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir vatandaş hayatını kaybederken, üçü polis memuru olmak üzere altı kişi de yaralandı. Saldırganlar, güvenlik güçleriyle girdikleri çatışmada etkisiz hale getirildi. Saldırının sorumluluğunu terör örgütü DHKP/C üstlendi.

Saldırının gerçekleştiği sırada adliyede bulunan vatandaşlar ve çalışanlar büyük panik yaşadı. Güvenlik güçleri, adliye binasını boşaltmak için çalışma başlattı. Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı ve giriş çıkışlar kapatıldı. Olay yerine çok sayıda ambulans, itfaiye ve bomba imha ekipleri sevk edildi. Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıyla ilgili açıklama yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta depremzedelere yapılan konut töreninde yaptığı konuşmada, saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Yaralılarımızdan bir tanesinin Hakk’a yürümesinden dolayı ona da Allah Rahmet eylesin diyorum” dedi. Erdoğan, saldırının arkasında kimlerin olduğunu bilmelerine rağmen, yargı sürecinin devam ettiğini belirtti. Erdoğan, “Bu saldırıyı yapanlar, bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine kastetmişlerdir. Ama bunların hevesleri kursaklarında kalacaktır. Bu millet, bu devlet, bu saldırılara asla boyun eğmeyecektir” diye konuştu.

Hayatını kaybeden vatandaşın ismi açıklandı

Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşın isminin Dilfıraz Karataş olduğu açıklandı. Karataş’ın, adliyede işlem yaptırmak için geldiği ve saldırı sırasında kurşunların hedefi olduğu öğrenildi. Karataş’ın cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından ailesine teslim edildi.

Saldırganların kimlikleri belli oldu

Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin Emrah Yayla ve Pınar Birkoç olduğu tespit edildi. Yayla ve Birkoç’un, terör örgütü DHKP/C üyesi oldukları ve daha önce de çeşitli suçlardan sabıkaları olduğu ortaya çıktı. Birkoç’un, 2023 yılında iki kez gözaltına alındığı ve cezaevinde kaldığı, bu süreçte koronavirüse yakalandığı ve sosyal medyada kendisi için kampanya yürütüldüğü belirlendi. Yayla’nın ise 2008 yılında Adana’da, hâkim, savcı, polis ve askerlere yönelik bir eylem hazırlığı içindeyken, 11 kilo patlayıcı madde ile yakalandığı ve 15 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ancak cezaevinde firar ettiği öğrenildi.

Saldırıya ilişkin soruşturma başlatıldı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, saldırıyla ilgili soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, saldırıya ilişkin görüntü ve deliller inceleniyor. Ayrıca, saldırganların bağlantılı olduğu şüphelenilen 34 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin, adliyeye sevk edilmeleri bekleniyor.

Yayın yasağı kararı alındı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği Çağlayan Adliyesi’ndeki terörist saldırıya ilişkin olarak “yayın yasağı” kararı almıştır. Yayıncılarımızın alınan kararı hassasiyetle uygulamaları gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” dedi. Şahin, yayın yasağı kararının, saldırının faillerinin ve bağlantılarının ortaya çıkarılması, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi ve kamu düzeninin korunması amacıyla alındığını belirtti.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.