Diyarbakır'da Tarihi Köprüye Dinamitli Tahribat

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde, Muş'a bağlanacak olan 700 metrelik viyadük yapımı sırasında yüklenici firma tarafından patlatılan dinamitler, bölgedeki tarihi ve kültürel mirasa büyük zarar verdi. Osmanlı padişahı 2'nci Abdülhamid döneminde inşa edilen ve bölge halkının geçim kaynağı olan Taşköprü, dinamitlerin etkisiyle çatladı ve parçalandı. Aynı bölgede daha önce de bazı evlerin dinamit patlatılması sonucu yıkıldığı veya hasar gördüğü belirlendi.

Taşköprü Mahallesi Muhtarı Mehmet Şahin, köprünün tarihi önemine değinerek, "Bu köprü bizim için çok kıymetli. Burada tarım ve hayvancılık yaparak geçiniyoruz. Köprü sayesinde hem arazilerimize hem de diğer ilçelere ulaşıyoruz. Köprü aynı zamanda bölgenin tarihi ve kültürel bir simgesi. 2'nci Abdülhamid zamanında yapılmış. Biz burada yaşayanlar olarak köprüye sahip çıkmaya çalışıyoruz. Ama viyadük yapımı için gelen firma, köprüye hiç saygı göstermedi. Çalışma sırasında dinamit patlattılar ve köprümüz hasar gördü. Bazı yerleri çatladı, bazı yerleri kırıldı. Bu bizim için çok üzücü bir durum" dedi.

Köprüde inceleme yapan Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, köprünün koruma altında olduğunu ve yapının onarılması için gerekli çalışmaların başlatılacağını söyledi. Yetkililer, viyadük yapımı için dinamit kullanılmasının uygun olmadığını ve yüklenici firmaya gerekli uyarıların yapıldığını da belirtti.

Viyadük yapımı için dinamit kullanılmasına tepki gösteren Diyarbakır Kültür ve Sanat Derneği Başkanı Ahmet Yılmaz ise, "Diyarbakır, tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir şehir. Burada birçok medeniyetin izleri var. Bu izlerden biri de Taşköprü. Bu köprü, hem mimari hem de kültürel olarak çok değerli. Ama maalesef bu değere sahip çıkılmıyor. Viyadük yapımı için dinamit kullanılması, tarihi köprüye büyük bir saygısızlık. Bu köprü, bölge halkının da geçim kaynağı. Bu köprüye zarar vermek, bölge halkına da zarar vermektir. Bu konuda yetkililerin duyarlı olmasını ve gerekli önlemleri almasını istiyoruz" diye konuştu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.