DSÖ, Monkeypox'u Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu Bildirdi

Cumartesi günü, Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği hastalığını uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Ghebreyesus yaptığı açıklamada, virüsün "daha önce görülmeyen birçok ülkeye hızla yayıldığını" ve "daha fazla uluslararası yayılma riski olduğunu" söyledi.

Bir ay içinde hastalık en az 75 ülkeye yayıldı ve rapor edilen 16.000'den fazla vakaya ve beş ölüme neden oldu.

Deklarasyon, maymun çiçeği, çocuk felci ve COVID-19'u dünyanın karşı karşıya olduğu devam eden üç halk sağlığı acil durumu haline getiriyor.

Ghebreyesus, salgının küresel bir halk sağlığı acil durumunu temsil edip etmediği konusunda fikir birliğine varamayan bir danışmanlar komitesini reddetti.

Ghebreyesus, "Hakkında çok az şey anladığımız ve Uluslararası Sağlık Tüzüğü'ndeki kriterleri karşılayan yeni bulaşma yolları aracılığıyla dünyaya hızla yayılan bir salgınımız var" dedi. "Bütün bu nedenlerden dolayı, küresel maymun çiçeği salgınının uluslararası endişe yaratan bir halk sağlığı acil durumunu temsil ettiğine karar verdim."

ABD ilk teyitli vakasını Mayıs ayında gördü ve o zamandan beri maymun çiçeği 46 eyalette 2.800'den fazla vakayla yayıldı. Aşı ve test erişimi için protestolar Perşembe günü New York'ta, insanlar - özellikle LGBTQ bireyler - bakım ve bilgi sağlama konusundaki zayıf federal tepki konusundaki endişelerini dile getirdikçe gerçekleşti.

Ghebreyesus yaptığı açıklamada, "Uluslararası endişe verici bir halk sağlığı acil durumu ilan etmeme rağmen, şu anda bu, erkeklerle seks yapan erkekler arasında, özellikle birden fazla cinsel partneri olanlar arasında yoğunlaşan bir salgın" dedi. doğru gruplarda doğru stratejilerle durdurulabilecek bir salgındır."

Ancak, "damgalama ve ayrımcılığın herhangi bir virüs kadar tehlikeli olabileceğini" ve toplulukların damgalamaya karşı mücadele etmek için çalışması gerektiğini vurguladı.

Maymun çiçeğinin ne olduğu konusundaki iletişim, özellikle ilk vakalar büyük ölçüde erkeklerle seks yapan erkekler arasında olduğundan, ezici ve kafa karıştırıcı olmuştur.

New York'ta bir protestocu olan Ariel Friedlander Perşembe günü BuzzFeed News'e verdiği demeçte, "Birdenbire maymun çiçeği destek grupları haline gelen karşılıklı yardım ağlarına ve queer parti grup sohbetlerine güveniyorum" dedi.

Ghebreyesus, “gözetim ve halk sağlığı önlemlerinin yoğunlaştırılması”, “hastanelerde ve kliniklerde enfeksiyon önleme ve kontrolünün” artırılması ve uluslararası seyahat koşullarının yeniden gözden geçirilmesi dahil olmak üzere, ani yükselen maymun çiçeği vakaları gören ülkeler için resmi tavsiyelerde bulundu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri