Elon Musk’ın Neuralink şirketi, ilk insan beyni çipini başarıyla yerleştirdi

ABD’li milyarder girişimci Elon Musk, nöroteknoloji şirketi Neuralink’in ilk kez bir insana beyin çipinin yerleştirildiğini duyurdu. Musk, bu çip sayesinde insanların sadece düşünerek cihazları kontrol edebileceğini ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırabileceğini söyledi.

Neuralink, 2016 yılında Musk ve bir grup mühendis tarafından kuruldu. Şirketin amacı, beyne yerleştirilecek mikroçipler sayesinde beyin-bilgisayar arayüzü (BCI) geliştirmek ve nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmek. Şirket, geçen yıl maymunlar üzerinde yaptığı deneylerde, çiplerin beyindeki sinyalleri başarıyla yorumlayarak cihazlara aktardığını göstermişti.

MUSK X SOSYAL MEYDA HESABINDAN PAYLAŞTI

Musk, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilk kez bir insana Neuralink çipinin implant edildiğini açıkladı. Musk, implantasyon sürecinin iyi gittiğini ve ilk sonuçların “umut verici” olduğunu belirtti. Musk, ilk Neuralink ürününün adının “Telepati” olduğunu ve sadece düşünerek telefon, bilgisayar veya diğer cihazları kontrol etmeye olanak sağladığını söyledi.

Musk, ilk kullanıcıların uzuvlarını kullanma kabiliyetini kaybetmiş kişiler olacağını kaydetti. Musk, “Stephen Hawking’in hızlı bir katip veya müzayedeciden daha hızlı iletişim kurabildiğini hayal edin. Hedef bu.” dedi. Musk, Neuralink çipinin aynı zamanda felç, körlük, depresyon, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkları tedavi etmeye yardımcı olacağını da ifade etti.

Neuralink, Mayıs 2023’te ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden (FDA) beyin çipi projesinin insanlar üzerinde denenmesine başlanması için onay almıştı. Şirket, 2023 yılında ilk insan deneylerine başlamayı planlıyor. Neuralink, beyin çipinin tamamen implant edilebilir, kozmetik olarak görünmez ve her yerde bilgisayar veya mobil cihaz kontrolü sağlayacak şekilde tasarlandığını belirtiyor.

Neuralink, beyin-bilgisayar arayüzü alanında çalışan birçok şirketten biri. Bu alanda, Facebook, Kernel, Paradromics gibi diğer şirketler de rekabet ediyor. Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi, hem tıbbi hem de kişisel kullanım için büyük potansiyele sahip. Ancak bu teknolojinin etik, güvenlik ve yasal sorunları da beraberinde getirdiği belirtiliyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.