Instagram, çocukların verilerini yanlış kullandığı için Avrupa'da rekor 400 milyon dolar para cezasına çarptırıldı

Avrupa dijital haklar otoritesi, Instagram'a 400 milyon dolardan fazla para cezası vererek sosyal ağı geçen yıla kadar çocukların verilerini nasıl yönettiğinden dolayı cezalandıracak. Meta temyiz edecek, ancak önümüzdeki aylarda İrlanda'dan başka kötü haberler gelebilir.

Instagram, GDPR yönetmeliğinde belirtildiği gibi Avrupa Birliği'nde mahremiyet ve diğer temel dijital hakları korumaktan sorumlu İrlandalı bağımsız ulusal otorite olan Veri Koruma Komiseri (DPC) tarafından önemli bir para cezası alacak. Meta'nın sosyal ağı, şirketin geçen yaza kadar çocukların verilerini yönetme şekli için 400 milyon dolardan fazla ödeme yapmak zorunda.

Yazı yazarken, DPC sitesinin haber ve medya bölümü henüz güncellenmedi, ancak AB gizlilik düzenleyicisi kararı onayladı: İrlanda makamı tarafından şimdiye kadar verilen en büyük para cezasından biri olan büyük para cezası, uzun bir aradan sonra geliyor. Sosyal ağın 13-17 yaş arasındaki en genç kullanıcılarının verilerini nasıl yönettiğine ilişkin 2020 yılında başlayan soruşturma.

DPC araştırmacılarına göre Instagram, çocuk kullanıcıların "iş" veya içerik oluşturucu hesaplarını işletmesine izin vererek, telefon numaralarının ve e-posta adreslerinin yetişkinler ve yabancılarla yayınlanmasını ve paylaşılmasını kolaylaştırdı. DPC, 405 milyon Euro'luk para cezası dışında somut rakamlar sunmamış olsa da, milyonlarca Avrupalı ​​çocuk işin içinde olabilir. Bir DPC sözcüsüne göre, kararla ilgili tüm ayrıntıların önümüzdeki hafta gelmesi bekleniyor.

Çocuk hesapları için otomatik veri paylaşımı, Meta'nın yaklaşık bir yıl önce ele aldığı bir sorun: Instagram'ın ana şirketine göre, DPC tarafından yapılan soruşturma, yakın zamanda yapılan iyileştirmeleri hesaba katmayan eski bir ortama odaklanıyor. Bir Meta sözcüsü, "18 yaşın altındaki herkesin Instagram'a katıldığında hesabı otomatik olarak gizli olarak ayarlanır" dedi, "böylece yalnızca tanıdıkları gönderilerini görebilir ve yetişkinler onları takip etmeyen gençlere mesaj gönderemez."

Instagram, sosyal ağın artık gençler ve verileri için daha güvenli olduğunu söylerken, şirket karara itiraz etmeyi planlıyor. 405 milyon Euro'luk para cezası, otorite tarafından şimdiye kadar verilen en büyük ikinci para cezasıdır ve Meta için bir dizi kötü haberin sadece başlangıcı olabilir: İrlandalı düzenleyicinin çalışmalarında altı tane daha soruşturma var ve bunların her biri olabilir. Mark Zuckerberg'in skandallarla boğuşan şirketi için başka bir dikkate değer para cezasına yol açar.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.