İzmir’de yüksek kar vaadiyle 5 milyar TL’lik dolandırıcılık operasyonu: 27 tutuklama

İzmir’de Ocakçı Holding’in sahipleri Sedat ve Seçilay Ocakçı, yüksek kar vaadiyle 3 bin 100’den fazla kişiyi 5 milyar TL’yi aşkın bir miktarla dolandırdıkları iddiasıyla tutuklandı. Şüphelilerin, kripto para ve dron fabrikası gibi projelerle yatırımcıları kandırdıkları, holdingin sahibi Sedat Ocakçı’nın yeğeni Salih Han’ın ise 2,5 milyar liralık soğuk cüzdanı alarak Dubai’ye kaçtığı ortaya çıktı.

İzmir’de Ocakçı Holding adlı bir şirketin sahipleri olan Sedat Ocakçı (34) ve eşi Seçilay Ocakçı (30), yatırımcılara yüksek kar payı dağıtma vaadiyle çok sayıda kişiyi dolandırdıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Sedat ve Seçilay Ocakçı dahil olmak üzere 27 kişi tutuklandı, 5 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında, holdinge bağlı şirketlerden Metayıldız’ın genel müdür yardımcısı görevini yürüten emekli Tuğgeneral Mehmet Rıfat Alkan’ın da olduğu belirtildi.

İZMİR TOKEN YAPTIĞI YATIRIMLA GÜNDEM OLMUŞTU

Ocakçı Holding, dünyanın ilk şehir tokeni olan İzmir Token’i halka arz eden Barış Turgut’la yaptığı protokol sonucu, 15 milyonluk yatırım yaparak gündeme gelmişti. Ancak holdingin sahibi Sedat Ocakçı’nın yeğeni siber güvenlik uzmanı Salih Han, 1 Ocak 2024 tarihinde kuruma ait 2,5 milyar liralık soğuk cüzdanı alarak Dubai’ye kaçtı. Bu durum, yüksek kar vaadiyle paralarını veren yatırımcıların mağdur olmasına neden oldu. Mağdurlar, polise şikayetçi olmaya başladı.

Şüphelilerin, yatırımcılara kripto para ve dron fabrikası gibi projelerle para kazandıracaklarını vaat ettikleri, ancak bunların gerçek olmadığı öğrenildi. Şüphelilerin, borsa ve kripto para işinde kaybetmediklerini iddia ettikleri bir yazılım sistemi geliştirdiklerini, bu sayede yatırımcılara en az yüzde 17 kar vadettiklerini, ancak bunların da yalan olduğu ortaya çıktı. Şüphelilerin, 3 bin 100 kişiden yaklaşık 5 milyar 123 milyon TL para topladıkları, ancak bunun sadece 2,5 milyar lirasını kripto borsasına aktardıkları, geri kalanını ise harcadıkları ya da başka yerlere aktardıkları belirlendi.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 7 Şubat 2024 tarihinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından haklarında gözaltı kararı verilen şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyon düzenledi. Ocakçı Holding ve bağlı işletmelerinde arama yapıldı. Ocakçı çifti, İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin desteği ile Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Adana’da saklandıkları kiralık evde yakalandı. Ocakçı çiftinin, operasyon öncesi Türkiye’yi terk etmeye çalıştıkları, ancak hakkında yurt dışı çıkış yasağı bulunduğu için başarılı olamadıkları tespit edildi.

Sedat Ocakçı’nın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde üsteğmen olarak görev yaptığı, ancak 2017 yılında FETÖ soruşturması kapsamında açığa alındığı, 2 yıl sonra da ihraç edildiği de ortaya çıktı. Sedat Ocakçı’nın, tutuklanmadan önce yaptığı savunmada, işlemlerinin yasal olduğunu iddia ederek pişman olmadığını söylediği, eşi Seçilay Ocakçı’nın ise şirket faaliyetlerinde herhangi bir rolü olmadığını savunduğu öğrenildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden bir gazetecinin “Paralar nerede?” sorusuna ise “Herkes parasını alacak” şeklinde yanıt verildiği bildirildi.

İzmir’de Ocakçı Holding’in sahipleri Sedat ve Seçilay Ocakçı, yüksek kar vaadiyle 3 bin 100’den fazla kişiyi 5 milyar TL’yi aşkın bir miktarla dolandırdıkları iddiasıyla tutuklandı. Şüphelilerin, kripto para ve dron fabrikası gibi projelerle yatırımcıları kandırdıkları, holdingin sahibi Sedat Ocakçı’nın yeğeni Salih Han’ın ise 2,5 milyar liralık soğuk cüzdanı alarak Dubai’ye kaçtığı ortaya çıktı. Soruşturma geniş çaplı olarak devam ediyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.