Kürt sorunu - Sadece Türkiye’nin değil cıvar ülkelerinde neredeyse korkulu rüyalarıdır

KÜRT SORUNU

Yeni kurulan Cumhuriyetin merkezi kimlik dışına attığı unsurlardan biride Kürt kimliğidir.

Esasen Kürt kimliği ulus devletin en zayıf noktalarından biridir. Kürt olgusu sadece Türkiye’nin değil cıvar ülkelerinde neredeyse korkulu rüyalarıdır.

Bilindiği gibi Kürtler İran, Irak, Suriye ve Türkiye coğrafyasında yerleşik, otuz milyona baliğ, kadim bir halktır. Endişe ve korkunun temelinde bu halkın birleşerek bulundukları coğrafyada bağımsız bir devlet kurma ihtimali yatmaktadır.

Bu endişe son yıllara kadar ulus devletin Kürt olgusunu yokluğa mahkûm etmesine sebep olmuştur. 1980 Darbesi 1970’ler de başlayan Kürt kimliğinin varlık mücadelesinin üzerinden tabiri caiz ise silindir gibi geçmiş, büyük acılara neden olmuştur.

Diyarbakır Cezaevi olaylarını hatırlayalım. Kürt kimlik mücadelesi 1980 sonrası evrim geçirmiş, büyüyerek günümüze kadar gelmiştir. Yeri gelmişken Kürt Sorununa yaklaşımla ilgili kanaatimi belirtmek isterim.

Çözüm süreci sonrasında dönülen eski güvenlikçi politikalar çerçevesinde sorunun çözülmediği ve çözülemeyeceği tekrar görülmüştür.

Asıl tehlike çözüm üretmeyen ve her geçen gün duygusal karşıtlık doğuran bu güvenlikçi politikalarda ısrar edilmesidir.

Demokrasinin özgürlük, insan hakları, açık rejim ve yönetime katılma ilkelerine güvenerek, ilkini akamete uğratan yanlışlardan ders çıkarılarak cesaretle yeni çözüm süreçleri başlatılmalı diye düşünüyorum.

Kürt Solunun cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakına destek vermesi bu kesimi Cumhur İttifakının adayını desteklemeye kanalize etmiştir.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Son Haberler