KÜRTLER TARİH HAKKINI BİLE ELDE ETMİYOR

BM İran Raportörü: İran'daki Kürtler temel insan haklarından yoksun bırakılıyor.

 BM İran raportörü düzenlediği basın toplantısında İran'daki son durumu değerlendiriyor.

Sunucu yanıtladı: "Kürt halkı tarihsel ve modern zamanlarda temel insan haklarından yoksun bırakıldı."

 BM'deki İran hakları, Javaid Rehman, dünce düzenlediğini basınla toplantısından İran'daki durumunu değerlendirdiler.

Rehman yaptığı açıklamada, İran hükümetinin protestoculara yönelik "ölümcül şiddeti" kınadığını ve devletin şiddetinin bir an önce sona ermesi gerektiğini söyledi.

Açıklamanın ardından sorulan Rehman, Kürtlerin İran'da tarihsel olarak baskı gördüğünü ve ülkede temel haklarının hala reddedildiğini söyledi.  "Zorunlu tutuklama yasası KALDIRILMALI" 

Javaid Rehman dün düzenlediği basın toplantısında, "ahlak polisinin" protestocuları "acımasızca" öldürdüğüne dair kanıtların her geçen gün arttığını açıkladı.

Bunun, güçlerini şiddet kullanmaları için güçlendirmek anlamına geldiğini de sözlerine ekledi. 

 Zorunlu başörtüsü yasası hakkında yorum yapan BM raportörü, "Kadınların haysiyetini ve temel haklarını geri getirmek için bu yasa yürürlükten kaldırılmalıdır" dedi. 

 KÜRTLER TARİH HAKKINI BİLE ELDE ETMİYOR 

 Javaid Rehman, Mahsa Amin'in protestolarının başlamasından kısa bir süre sonra yayınladığı bir raporu hatırlatarak, "O gün ortaya çıkan rakamlara göre Kürdistan'da 66 kişi öldü. Maalesef bu sayının çok daha fazla olmasını bekleyebiliriz. . daha yüksek." 

Rehman, "Bildiğiniz gibi Kürtler tarihsel ve güncel milliyet temellerinden mahrum bırakıldılar. Tek bir örnek verelim: Jina Kürtçe bir isim ama ülke resmi olarak ismini kullanamıyor çünkü vermiyorlar. herhangi bir Kürt kimliğine veya Kürtçe ifadeye izin verir 

 Bu aynı zamanda İran devletinin Kürtler ve diğer aktif azınlıklar tarafından yönetilmesinin basit bir örneğidir.

Ve Kürtlerin kimlik hakkı, dil hakkı, kendini temsil hakkı ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere birçok hakkı elinden alındı.  (Artı Gerçek)

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.