Merkez Bankası faiz kararı son dakika: Politika faizi yüzde 45’te sabit kaldı

Merkez Bankası, 2024 yılının ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını bugün gerçekleştirdi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit bırakıldığı duyuruldu. Böylece, Merkez Bankası, geçtiğimiz ay yaptığı 250 baz puanlık faiz artışının ardından, faizleri 8 ay sonra ilk kez değiştirmemiş oldu.

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan yönetimindeki ilk faiz kararı, piyasalar tarafından yakından takip edildi. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu, faizlerin sabit kalmasını bekliyordu. Merkez Bankası, ocak ayında yayımladığı enflasyon raporunda, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini bildirmişti.

MERKEZ BANKASI TOPLANTI YAPTI

Merkez Bankası, bugünkü toplantı metninde de bu ifadeyi tekrarladı. Ayrıca, enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda, para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını vurguladı. Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak korudu. Merkez Bankası, enflasyonun mayıs ayında zirveye ulaştıktan sonra düşüşe geçeceğini öngördü.

Merkez Bankası, toplantı metninde, yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiğini, ancak hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir nedeniyle enflasyon baskılarının canlı kaldığını belirtti. Merkez Bankası, dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin, döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğunu kaydetti. Merkez Bankası, para politikasındaki kararlı duruşun, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdüreceğini ifade etti.

Merkez Bankası, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdüreceğini bildirdi. Merkez Bankası, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda, parasal aktarım mekanizmasının destekleneceğini, parasal sıkılığı desteklemek amacıyla likidite gelişmelerinin yakından takip edilerek, sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılacağını duyurdu.

Merkez Bankası’nın faiz kararı, Türk lirası, dolar, euro, altın ve borsa üzerinde de etkili oldu. Faiz kararı öncesinde 40,20 seviyesinde olan dolar/TL kuru, karar sonrasında 40,10 seviyesine geriledi. Euro/TL kuru ise 46,50 seviyesinden 46,40 seviyesine indi. Altın fiyatları da faiz kararı sonrasında düşüş gösterdi. Gram altın 1.000 TL seviyesinin altına gerilerken, çeyrek altın 1.600 TL seviyesine indi. Borsa İstanbul 100 Endeksi ise faiz kararı sonrasında yükselişe geçti. BIST 100 Endeksi, 1.700 puanlık artışla 161.000 puan seviyesine ulaştı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.