NASA'nın Azim gezicisi Mars'tan güneş tutulması videosunu çekiyor

NASA'nın Perseverance gezgini geçenlerde Mars yüzeyinden bir güneş tutulması videosunu yakaladı. 2 Nisan'da, keşif aracının yeni nesil Mastcam-Z kamerası, Mars'ın iki uydusundan birinin Güneş'in önünden geçerken görüntülerini kaydetti. Olay 40 saniyeden biraz fazla sürdü, Phobos'un kendi Ay'ımızdan yaklaşık 157 kat daha küçük olduğu düşünülürse şaşırtıcı değil. En geniş noktasında, yalnızca 16 mil çapındadır.

 

Bu, NASA'nın Mars yüzeyinden bir güneş tutulmasını ilk yakalayışı değil, ancak bu, bugüne kadarki en yakınlaştırılmış, en yüksek kare hızı versiyonu.

 

2004 yılında, geziciler Spirit ve Opportunity , bir güneş tutulması sırasında Phobos'un hızlandırılmış fotoğraflarını çekti. 2012'de Curiosity , Mars'ta bir güneş tutulmasının videosunu çeken ilk kişi oldu.

Perseverance'dan gelen görüntüleri kaydeden Mastcam-Z kamera, ışık yoğunluğunu azaltmak için bir güneş filtresine sahiptir. Kamera ayrıca önceki sistemlerin aksine renkli çekim yapıyor. Ortaya çıkan video, patates şeklindeki ayın üzerindeki çıkıntılar ve tümsekler de dahil olmak üzere Phobos'un gölgesindeki ayrıntıları vurgulamaktadır. Görüntülerde güneş lekeleri de görülüyor.

 

Kamerayı kullanan Mastcam-Z ekibi üyelerinden Rachel Howson, "İyi olacağını biliyordum ama bu kadar harika olmasını beklemiyordum" dedi . Tam çözünürlüklü videoyu ilk kez görmekten bahseden Howson, "Ne olacağını biliyorsunuz, ancak nihai ürünü gördüğünüzde hala bir sürpriz unsuru var" dedi.

 

Phobos'un Kızıl Gezegen'e çarpmadan önce on milyonlarca yıl boyunca Mars'ın yörüngesinde kalması bekleniyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri