Pervin Chakar kimdir, nereli?

Erken Yaşlarda Müzikle Tanışma

Dünyaca ünlü soprano Pervin Chakar, 19 Haziran 1981'de Mardin'de dünyaya geldi. Öğretmen olan babasının tayinleri nedeniyle çocukluğunu Karadeniz Ereğlisi, Fatsa ve Bismil'de geçiren Chakar, genç yaşlarda halk müziğine olan ilgisiyle dikkat çekti.

1995 yılında Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'ne giren sanatçı, burada şan eğitimine başladı ve 1999'da birincilikle mezun oldu. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü'ne kaydolan Chakar, 2003'te Şan Ana Sanat Dalı'ndan mezun oldu.

İtalya'da Opera Eğitimi

Opera serüveni Oylun Davran Erdayı ile başlayan Pervin Chakar, 2004-2005 yılları arasında İtalya'da Accademia d’Arte Lirica Müzik Akademisi’nde eğitim aldı. Bu süreçte Carmen Gonzales, William Mattetuzzi, Antonio Juvarra, H.Lawson gibi ünlü isimlerden dersler aldı. Daha sonra eğitimine 2006-2008 yılları arasında Accademia Internazionale Musicale di Perugia’da Sergio Bertocchi ile devam etti.

Opera Sahnesinde Parıldayan Yetenek

Pervin Chakar, uluslararası alanda ses getiren birçok başarıya imza attı. 2008-2009 yılları arasında İtalya'da düzenlenen 60. AsLiCo (Avrupa Genç Opera Şarkıcıları Yarışması) finalisti olarak Hansel ve Gretel Operası’nda Gretel rolünü başarıyla canlandırdı.

2009 yılında Venedik'teki Teatro La Fenice sahnesinde Maria Stuarda’da Anna Kennedy rolünü, Musica Riva Festivali’nde Rigoletto’da Gilda rolünü ve Wexford Festivali’nde La Cambiale di Matrimonio’da Fanny rolünü üstlendi. 26. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nde Nilüfer rolüyle sahneye çıkan sanatçı, Türk besteci Yiğit Aydın’ın eseri Prelüd'ün ilk seslendirilişinde de yer aldı.

Ödüller ve Başarılar

Chakar, 2010 yılında düzenlenen 6. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda üçüncülük ödülünü Alman mezzo-soprano Anna Lapkovskaja ile paylaştı. Bu yarışma sayesinde 2012 yılında 40. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde konser verme şansı elde etti. Aynı yıl Arnavutluk’un Tiran şehrinde düzenlenen 11. Marie Kraja Opera Festivali Yarışması ve İtalya’nın Milano kentindeki 4. Uluslararası Magda Olivero Opera Yarışmalarından ikincilik ödülleri de kazandı.

2011 yılında İtalya’nın Sulmona kentinde düzenlenen 28. Uluslararası Maria Caniglia Opera Yarışması’nda birincilik ödülü ve New York Lotte Lehmann Vakfı tarafından “En İyi Kadın Sesi Özel Ödülü”’ne verilen özel ödülü kazanan sanatçı, 2012’de Paris Accademie Disque du Lyrique tarafından Altın Orfeo Leyla Gencer Büyük Ödülü’ne (Orfee D’or) layık görüldü. Aynı yıl Semiha Berksoy Opera Vakfı tarafından en iyi kadın sesi ödülüne değer bulundu.

Bugün ve Gelecek

Pervin Chakar, Türkiye'nin ardından İtalya’da opera eğitimi aldıktan sonra yaşamını Almanya’da sürdürmekte ve pek çok önemli opera sahnesinde yer almaktadır. Son olarak İstanbul’da verdiği konserle büyük beğeni toplayan Chakar, Türk operacılarının gururu olmaya devam etmektedir.

Sanatçının kariyeri boyunca elde ettiği birçok ödül, hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırmıştır. Pervin Chakar, hem sahne performanslarıyla hem de sahip olduğu yetenekleriyle opera dünyasında önemli bir isim olarak adını yazdırmaya devam ediyor. Gelecekteki projeleri ve başarıları merakla beklenen sanatçı, Türk opera geleneğini uluslararası arenada temsil etmeye devam edeceğe benziyor. Opera severler, Chakar'ın kariyerini yakından takip etmeye devam ediyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.