Rusya, "yasaklanmış" YouTube videolarını kaldırmadığı için Google'a 373 milyon dolar para cezası verdi

Rusya, çoğu Ukrayna'daki savaşla ilgili olan "yasaklanmış içeriği" YouTube'dan kaldırmadığı için Google'a para cezaları vermeye devam ediyor. En son olay, Moskova'nın ABD devine Pazartesi günü, diğer şeylerin yanı sıra "aşırılıkçılığı ve terörizmi" teşvik eden videolar nedeniyle 21,1 milyar ruble (~ 373 milyon dolar) cezayla tokatladığını gördü.

Rus iletişim düzenleyicisi Roskomnadzor, Tagansky Bölge Mahkemesi'nin, Google'ın defalarca yasaklı içeriğe erişimi kısıtlamaması ve YouTube'un ana suçlu olarak seçilmesi nedeniyle cezayı verdiğini söyledi. Reuters, video platformunun "Ukrayna'daki özel askeri operasyonun seyriyle ilgili, Rusya Federasyonu silahlı kuvvetlerini itibarsızlaştıran sahte bilgileri" silmediğini söyledi.

Ukrayna'nın işgalinden önce bile, Rusya ve Google, şirketin verilerini nerede sakladığından belirli web sitelerini arama sonuçlarından çıkarmamaya kadar değişen sorunlar üzerinde düzenli olarak çatıştı. Bir Rus mahkemesi, Aralık ayında yasa dışı içerik olarak adlandırdığı içeriği kaldırmadığı için Google'a 98 milyon dolar para cezası verdi.

Roskomnadzor, Mart ayında rahatsız edici YouTube videoları nedeniyle Google'a daha fazla para cezası vermekle tehdit etti. Ücretin yaklaşık 95.000 dolardan başlayacağını, ancak şirketin yıllık gelirinin %20'sine yükselebileceğini söyledi. En son ceza, Google'ın Rusya'daki cirosunun bir payından hesaplandı.

Şimdi asıl soru, Google'ın parayı ödeyip ödemeyeceği. Firmanın Rus yan kuruluşu, yetkililerin banka hesabına el koyması ve ödeme yapan personel, tedarikçiler ve satıcılar da dahil olmak üzere finansal yükümlülüklerini yerine getiremez hale getirmesinin ardından yakın zamanda iflas başvurusunda bulundu.

Mayıs ayındaki bir rapor, YouTube'un Ukrayna savaşıyla ilgili içerik üzerinden 70.000'den fazla videoyu ve 9.000 kanalı, genellikle işgalin bir "kurtuluş misyonu" olarak anılması nedeniyle kaldırdığını ortaya koydu. Google ayrıca, Rusya'nın saldırganlığı nedeniyle YouTube da dahil olmak üzere Rusya'daki tüm reklamları askıya aldı. Ancak Google Haberler'in ülkede yasaklanmasına rağmen, YouTube erişilebilir durumda.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.