Türkiye, Suriye sınırını geçmesi için askerlerini artırıyor

Cumhurbaşkanlığı yardımcısı, askerlerin Suriye'ye "kısaca" geçeceğini söyledi.

Türkiye, bazı 3,6 milyon Suriyeli mülteciyi de barındıracak bir Kürt milisten arınmış bir "güvenli bölge" yaratmak istiyor.

Donald Trump, bölgedeki ABD birliklerini, yurtiçinde ve yurtdışında sıkça kınan tartışmalı bir kararla geri çekti.

Salı günü yaptığı hamleye, Kürtlerin terk edilmediğini ve onlara "özel" olduğunu söyleyerek hareketini savundu.

Kürtler, Suriye'deki cihatçı grup İslam Devleti'ni (İD) mağlup etmede kilit ABD müttefikleriydi.

Ancak Türkiye, ABD müttefiki Suriye Demokratik Güçlerini (SDF) hâkim olan Kürt milisleri terörist bir grup olarak görüyor. ABD menşeli bir saldırının önünü açıyormuş gibi görünüyordu.

Sınırda neler oluyor?

Zırhlı personel taşıyıcıları ve tankları olan kamyonların konvoyları Salı gecesi Türkiye sınırındaki Akcakale kasabasına doğru yola çıktı. Personel taşıyan otobüslerin görüntüleri devlet haber ajansı Anadolu tarafından gösterildi.

Türkiye, sınırın Suriye tarafında 480km (300 mil) boyunca koşan 32 km (20 mil) derin "güvenli bölge" oluşturmayı planlıyor

Türkiye Cumhurbaşkanı İletişim Müdürü Fahrettin Altun, Türk kuvvetlerinin "Türk vatandaşlarına karşı uzun süredir devam eden bir tehdidi etkisiz hale getirmek için" sınırdan kısa bir süre sonra geçeceğini söyledi.

Kürt milis savaşçılarının ya "kusurlu olabileceğini ya da onlara karşı-IS çabalarımızı engellemelerini engellemek zorunda kalacağımızı" söyledi.

İlk endikasyonlar, Tal Abyad ve Ras el-Ain kasabaları arasındaki 100 km'lik bir sınır boyunca Türkiye tarafından sınırlı bir saldırı öngörülüyor.

Seyrek nüfuslu, çoğunlukla Arap bölgesi, Kürt güçleriyle ne gibi bir çatışma yaşanacağı belli değil.

ABD askerleri zaten dört sınır konumundan çekildiler, ancak doğu ve batıdaki konumlarından çekilmediler.

Tepki ne oldu?

SDF, sınır bölgelerinin "olası bir insani felaketin kenarında" olduğunu söyledi.

SDF'nin genel komutasında "Saldırı binlerce masum sivilin kanını dökecek" dedi.

Bölgedeki Kürt yönetimi, "Suriye'nin kuzey ve doğusunda Suriye’de üç günlük genel seferberlik ilan ediyoruz" diyerek sivilleri "görevlerini yerine getirmeleri için Türkiye sınırına yönelmeye çağırıyoruz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Washington'un karışık sinyaller gönderdiğini ve Kürtlerin karışıklığın "tüm bölgeyi ateşleyebileceğinden" korktuğunu söyledi.

Rusya güvenlik konseyi "herkesin Suriye'de barışçıl bir çözüme engel teşkil edecek herhangi bir eylemden kaçınmasının önemli" olduğunu söyledi.

Donald Trump ne dedi?

Yetkili, SDF tarafından "sırtından bıçaklanan" olarak nitelendirilen ifadesinin ülkedeki yaklaşık 1000 ABD askerinin "sadece 50 askerini" etkilediğini söyledi.

 

Bir dizi tweet’te, Trump ayrıca Türkiye’yi ticaret ortağı olarak ve Nato müttefiki olarak övdü ; ülke, ülkedeki ihlaliyle “sınırları aşarsa” ekonomisini “yok edip yok edeceğini” söyledikten saatler sonra .

Trump, “Suriye’yi terk etme sürecinde olabiliriz, ancak hiçbir şekilde özel insanlar ve harika savaşçılar olan Kürtleri terk etmedik” dedi.

Cumhurbaşkanı iki ülke arasındaki ilişkiyi "çok iyi" olarak nitelendirerek, "Türkiye tarafından yapılan herhangi bir zorla veya gereksiz mücadele, ekonomisine ve kırılgan paralarına zarar verecek" dedi.

Bir açıklamada, Pentagon "ne yazık ki, Türkiye tek taraflı hareket etmeyi seçti" ve ABD personelinin "güvenliğini sağlamak için kaldırıldığını" ancak Suriye'den gönderilmediğini söyledi.

Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Trump'ın daveti üzerine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'yi ziyaret edeceğini de doğruladı.

Kaynak

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
15 Nis 2024 2:18 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri