TİP’li Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü, Meclis’te gerginlik yaşandı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla sona erdi. Atalay, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve tutuklu bulunuyordu. Kararın okunmasının ardından Meclis’te muhalefet partileri ile iktidar partileri arasında gerginlik çıktı. Bazı milletvekilleri kürsüye yürüyerek tepki gösterdi. Kürsüye Anayasa kitapçığı fırlatıldı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Gündemin ilk maddesi olarak TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar okundu. Karara göre, Atalay’ın 2013 yılında Gezi Parkı eylemlerine katıldığı ve örgüt yöneticisi olduğu gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına mahkum edildiği, bu cezanın da 28 Eylül 2023 tarihinde kesinleştiği belirtildi. Kararda, Atalay’ın 2023 yılında yapılan genel seçimlerde TİP’den Hatay milletvekili seçildiği, ancak Anayasa’nın 76. maddesinde yer alan seçilme yeterliliğine sahip olmadığı, bu nedenle de milletvekilliğinin düşürülmesi gerektiği ifade edildi.

KARARIN ARDINDAN PARTİLER KARARA İTİRAZ ETTİLER

Kararın okunmasının ardından Meclis’te muhalefet partileri ile iktidar partileri arasında gerginlik yaşandı. CHP, HDP, İYİ Parti ve TİP milletvekilleri, karara tepki göstererek kürsüye yürüdü. Bazı milletvekilleri, kürsüye Anayasa kitapçığı fırlattı. Meclis Başkanvekili Bozdağ, gerginliği yatıştırmak için sık sık uyarılarda bulundu. Bozdağ, kararın yasal bir zorunluluk olduğunu ve okunmasının Anayasa ve İçtüzük gereği olduğunu söyledi. Bozdağ, “Bu kararın okunması, Meclis’in iradesine bağlı değildir. Bu karar, yargı kararıdır. Yargı kararının okunması, yasama organının iradesine bağlı değildir. Bu karar, yasama organının iradesine bağlı değildir. Bu karar, yargı organının iradesidir. Bu karar, yargı organının iradesidir. Bu karar, yargı organının iradesidir. Bu karar, yargı organının iradesidir.” dedi.

Muhalefet partileri ise kararın hukuka aykırı olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin kabul edilemez olduğunu savundu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Bu karar, yargının siyasallaşmasının, yargının iktidarın emrine girmesinin, yargının iktidarın sopası haline gelmesinin bir sonucudur. Bu karar, Türkiye’nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecektir. Bu karar, Meclis’in iradesine, milletin iradesine, seçmenin iradesine saygısızlıktır. Bu karar, hukukun üstünlüğüne, adaletin egemenliğine, insan haklarına aykırıdır. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisini gasp etmektir. Bu karar, Anayasa’ya aykırıdır. Bu karar, hukuka aykırıdır. Bu karar, vicdana aykırıdır.” diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, “Bu karar, yargının siyasi iktidarın talimatıyla hareket ettiğinin, yargının bağımsız olmadığının, yargının tarafsız olmadığının, yargının adalet dağıtmadığının bir göstergesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının hiçe sayılmasıdır. Bu karar, Anayasa’ya aykırıdır. Bu karar, hukuka aykırıdır. Bu karar, vicdana aykırıdır.” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan da, “Bu karar, yargının siyasi iktidarın emrinde olduğunun, yargının hukukun üstünlüğü ilkesini yok saydığının, yargının milletin iradesine saygı duymadığının bir kanıtıdır. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmamasıdır. Bu karar, Anayasa’ya aykırıdır. Bu karar, hukuka aykırıdır. Bu karar, vicdana aykırıdır.” dedi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da, “Bu karar, yargının siyasi iktidarın baskısı altında olduğunun, yargının hukukun üstünlüğü ilkesini çiğnediğinin, yargının milletin iradesine karşı geldiğinin bir göstergesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının yok sayılmasıdır. Bu karar, Anayasa’ya aykırıdır. Bu karar, hukuka aykırıdır. Bu karar, vicdana aykırıdır.” dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise, "Bu karar, yargının bağımsızlığının, yargının tarafsızlığının, yargının adaletliğinin bir sonucudur. Bu karar, Anayasa’nın 76. maddesine, İçtüzük’ün 84. maddesine, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararına uygun bir karardır. Bu karar, Meclis’in iradesine, milletin iradesine, seçmenin iradesine saygılı bir karardır. Bu karar, hukukun üstünlüğüne, adaletin egemenliğine, insan haklarına uygun bir karardır. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını gerektiren bir karardır. Bu karar, Anayasa’ya uygundur. Bu karar, hukuka uygundur. Bu karar, vicdana uygundur." dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, “Bu karar, yargının bağımsızlığının, yargının tarafsızlığının, yargının adaletliğinin bir göstergesidir. Bu karar, Anayasa’nın 76. maddesine, İçtüzük’ün 84. maddesine, Yüksek Seçim Kurulu’nun kararına uygun bir karardır. Bu karar, Meclis’in iradesine, milletin iradesine, seçmenin iradesine saygılı bir karardır. Bu karar, hukukun üstünlüğüne, adaletin egemenliğine, insan haklarına uygun bir karardır. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı verdiği Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesidir. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmasını gerektiren bir karardır. Bu karar, Anayasa’ya uygundur. Bu karar, hukuka uygundur. Bu karar, vicdana uygundur.” dedi.

Kararın okunmasının ardından Meclis Başkanvekili Bozdağ, gündemin diğer maddelerine geçti. Ancak muhalefet partileri, karara tepki göstermeye devam etti. Bazı milletvekilleri, salonu terk etti. Bazı milletvekilleri ise, kürsüye gelerek konuşma yaptı. Konuşmalar sırasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Meclis’te tansiyonun yüksek olduğu bir oturum gerçekleşti.

CAN ATALAY KİMDİR?

Can Atalay kimdir? Can Atalay, 1976 yılında Hatay’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlık mesleğini sürdürdü. Gezi Parkı eylemlerine katıldığı ve örgüt yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılandı. 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2023 yılında yapılan genel seçimlerde TİP’den Hatay milletvekili seçildi. Ancak milletvekilliği, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği kararla düşürüldü. Tutuklu bulunan Atalay, cezaevinde bulunuyor. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
6 Eyl 2024 19:07 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
6 Eyl 2024 8:41 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
6 Eyl 2024 6:26 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
5 Eyl 2024 8:28 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri
4 Eyl 2024 16:32 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri