Yaptırım uygulanan Huawei, para kaybetmeye devam ediyor, ancak bu kadar hızlı değil

Donald Trump yönetiminin Çinli teknoloji firması Huawei'yi bir ihracat kara listesine koymasının üzerinden üç yıldan fazla zaman geçti ve şirket, 2022'nin ilk yarısında gelir tekrar düştüğü için etkisini hissetmeye devam ediyor. Huawei için bir parça iyi haber işinin kapsamını genişlettiği için düşüş hızının biraz yavaşlamış olmasıdır.

SCMP'ye göre Huawei, 2022'nin ilk yarısı için 301,6 milyar yuan veya yaklaşık 44,7 milyar dolar gelir bildirdi ve yıllık %5,9'luk bir düşüşe işaret etti. Bu, gelirin bir önceki yıla göre %13,9 düştüğü ilk çeyrek sonuçlarına göre bir gelişme. Kâr marjı 2021 yılının ilk yarısına kıyasla neredeyse yarı yarıya düşerek %5'e düştü. Huawei, sonuçların "tahminlerle uyumlu" olduğunu söyledi.

Mayıs 2019'un ortasında, ABD-Çin ticaret savaşı gerilimlerinin artmasıyla Donald Trump, ABD şirketlerinin "yabancı rakiplerden" telekom ekipmanı satın almasını ve kullanmasını etkili bir şekilde yasaklayan ulusal bir acil durum ilan etti. Siparişin açıklanmasının ardından Ticaret Departmanı, Huawei ve 70 iştirakinin Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) Varlık Listesine eklendiğini açıkladı.

Amerikan yapımı teknolojiye erişememek veya TSMC dahil olmak üzere ABD araçlarını veya tasarımlarını kullanan şirketlerle anlaşma yapamamak, bir zamanlar dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı olan bir firmaya büyük bir darbe oldu. Artık Android veya Google'ın önceden yüklenmiş uygulama paketine sahip telefonları bile gönderemez. Bu nedenle, şirketin akıllı telefonları kapsayan tüketici bölümü, gelirinin bir önceki yıla göre %25 düştüğünü gördü.

Huawei, 2020'nin dördüncü çeyreğinde ilk üç aylık gelir düşüşünü kaydetti ve bütçe telefon üreticisinin yaptırımlardan kaçınabilmesi için Honor bölümünü satmak zorunda kaldı. Bunu kısa süre sonra şirketin şimdiye kadarki en büyük gelir düşüşü izledi.

Huawei'nin hem Çin'deki hem de dünyanın geri kalanındaki akıllı telefon pazarındaki payı, bulut bilişim, yazılım ve diğer hizmetleri kapsayan kurumsal işinde %28 artışla gelir artışı yaşamasına rağmen küçülmeye devam ediyor.

Huawei'nin dönem başkanı Ken Hu yaptığı açıklamada, "Cihaz işimiz ağır bir şekilde etkilenirken, ICT [bilgi ve iletişim teknolojisi] altyapı işimiz istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürdü." Dedi.

Huawei, daha geleneksel giyilebilir cihazlardan ve akıllı arabalardan kömür madenciliği ve domuz yetiştiriciliği gibi daha az bilinen endüstrilere kadar diğer alanlara da genişliyor.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.

Son Haberler
15 Nis 2024 15:08 Medya Haber Gurubu Iğdır temsilcisi Tahir Kavri