Diyarbakır’da Kaymakamın İmama Saldırısı Tepki Çekti

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, Kaymakam Burak Akeller’in cuma namazında hutbe okuyan imama saldırması, hem sendikalar hem de siyasi partiler tarafından kınandı. Olayın ardından imamın darp raporu aldığı, kaymakam hakkında ise adli ve idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

Olay, 19 Ocak 2024 Cuma günü Kulp Bahçelievler Camii’nde meydana geldi. İddiaya göre, Kaymakam Burak Akeller, cuma namazını kılmak için camiye gitti. İmam M.K, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yazdığı hutbeyi okurken sehven bir iki satırı atladı. Bunun üzerine camide bulunan Kaymakam Akeller, imama “Hocaaa! hutbeyi tam ve doğru oku” diye bağırdı. İmam M.K, hatasını fark ederek paragrafı tekrar okudu.

Namaz bittikten sonra Kaymakam Akeller, camiden ayrılmadı. Koruma polisleri, camiyi boşalttıktan sonra imam M.K’yi imam odasına götürdü. Odaya giren Kaymakam Akeller, imama ağır küfürler ederek hakarette bulundu. İmama “Sen terörist misin?” diye sordu. İmam M.K, “Kaymakam bey! Benim babam geçici köy korucusu, abim de polis. Lütfen yapmayın” dedi. Ancak Kaymakam Akeller, imamı hutbe okuduğu mikrofonun sapıyla darp etti. İmam M.K, aynı zamanda Diyanet-Sen ilçe temsilcisi olduğu için sendikaya haber verdi. Sendika yetkilileri, imamı hastaneye götürerek darp raporu aldı.

SENDİKALAR VE SİYASİ PARTİLER KINADI

Olayın duyulması üzerine, hem Diyanet-Sen hem de Mil-Diyanet Sen sendikaları, Kaymakam Akeller’i kınayan açıklamalar yaptı. Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız, Kaymakam Akeller’in provokatör ve maganda olduğunu söyledi. Mil-Diyanet Sen Genel Başkanı Celaleddin Gül ise, Kaymakam Akeller’in makam ve mevki ne olursa olsun hiç kimseye ağır küfür edemeyeceğini ve asla darp edemeyeceğini belirtti. Her iki sendika başkanı da, olayın takipçisi olacaklarını ve sorumluların adalet önünde hesap vermesini istediklerini ifade etti.

DEVLET BAHÇELİ AKELLER'E DESTEK VERDİ

Olayın siyasi yansımaları da oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kaymakam Akeller’e destek verdi. Bahçeli, Kaymakam Akeller’in Müslüman-Türk duruşundan dolayı tebrik ettiğini ve tertemiz alnından öptüğünü söyledi. Bahçeli, imamın hutbeyi eksik okumasının kabul edilemez olduğunu ve Kaymakam Akeller’in haklı olduğunu savundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, Kaymakam Akeller’in görevden alınması gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, Kaymakam Akeller’in imama saldırmasının devletin saygınlığına zarar verdiğini ve hukukun üstünlüğüne aykırı olduğunu vurguladı. HDP Genel Başkanı Pervin Buldan da, Kaymakam Akeller’in imama saldırmasını kınadı. Buldan, Kaymakam Akeller’in imama terörist demesinin Kürt halkına hakaret olduğunu ve ırkçı bir zihniyetin tezahürü olduğunu belirtti.

VALİLİK VE BAKANLIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

Diyarbakır Valiliği, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlattığını duyurdu. Valilik, olayın aydınlatılması için gerekli çalışmaların yapıldığını ve kamuoyuna bilgi verileceğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı da, olayı yakından takip ettiğini ve gereken tedbirlerin alındığını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanlığı ise, olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

İlgili Haberler
Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.