Eski Çalışanlar, TikTok Sahibi ByteDance'in Çin'e Yönelik Mesajları İletmek İçin Milyonlarca Telefonda Bir Haber Uygulaması Kullandığını Söyledi

Yıllardır, milletvekilleri ve yorumcular, Çin hükümetinin, Çin'in ana şirketi ByteDance'in sahibi olduğu TikTok'u, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kamuoyunu değiştirmek için Çin Komünist Partisi'ne sempati duyan içeriği gizlice dağıtmak için kullanabileceğinden korktular.

Şirketin dört eski çalışanının yeni iddialarına göre, ByteDance, uygulamalarından birini Amerikalılara Çin yanlısı mesajları iletmek için zaten kullandı: artık kullanılmayan İngilizce haber uygulaması TopBuzz. ByteDance, iddiaları zorla reddediyor.

Her biri TopBuzz'da çalışan dört eski ByteDance çalışanı, ByteDance'in personelinin üyelerine uygulamaya Çin yanlısı mesajların belirli parçalarını yerleştirmeleri talimatını verdiğini iddia etti. Eski çalışanlardan üçüne göre, TopBuzz personeli bazen içeriği uygulamanın en üstüne "sabitleyerek" tanıtımını yaptı. Eski bir çalışan, Çin'e seyahati tanıtan videolarla birlikte uygulamada panda videoları yayınlayan personeli hatırladı. Bir diğeri, beyaz bir adamın girişimini Çin'e taşımanın faydalarından bahsettiği bir videoyu sabitleyen bir personeli hatırladı.

Kamu yararına araştırılmaya ve ifşa edilmeye değer bir şey biliyor musunuz? Bize nasıl güvenli bir şekilde ulaşabileceğinizi öğrenmek içintips.buzzfeed.com adresini ziyaret edin.

Dört eski çalışanın tümüne göre, personelin ByteDance'e içeriğin aslında belirtildiği gibi uygulamaya yerleştirildiğini kanıtlaması gerekiyordu. Eski çalışanlardan üçü, personelin TopBuzz'daki canlı içeriğin ekran görüntülerini alıp şirkete geri göndermesi gerektiğini söyledi.

Bir kaynak, Çin yanlısı mesajların çoğunu açık siyasi ifadeler yerine “yumuşak” olarak nitelendirdi. Ancak kişi, “Gerçekçi olalım, bu senin hayır diyebileceğin bir şey değildi. Bunu yapmazlarsa, birileri hapse girecek.”

Kaynaklar, intikam korkusuyla anonimlik koşuluyla BuzzFeed News ile konuştu. Bu kaynaklar tarafından sağlanan ayrıntıların çoğu, diğer kaynaklar ve BuzzFeed News tarafından görüntülenen ekran görüntüleri tarafından bağımsız olarak doğrulandı.

Bu, TikTok'un ana şirketinin bir noktada uygulamalarından birini kasıtlı olarak Çin yanlısı mesajları Amerikalılara dağıtmak için kullandığını iddia eden ilk rapor.

ByteDance sözcüsü Billy Kenny, bir yorum talebine yanıt olarak bir e-postada şunları söyledi: "Yıllar önce durdurulan TopBuzz'ın Çin hükümeti yanlısı içeriği uygulamanın en üstüne sabitlediği veya tanıtmaya çalıştığı iddiası yanlış ve saçma. TopBuzz, BuzzFeed de dahil olmak üzere iki düzineden fazla üst düzey ABD ve İngiltere medya yayıncılık ortağına sahipti ve bunlar durum tespiti yaparken açıkça endişe verici bir şey bulamadı.” Yanıt olarak, BuzzFeed Inc.'in bir sözcüsü, "BuzzFeed, Inc., izleyicilerine tüm büyük platformlarda - ByteDance'e ait olanlar da dahil olmak üzere - titiz gazetecilik ile bu platformlar hakkında rapor vermeye devam ederken ulaşıyor" dedi.

Bir kaynak, Çin yanlısı mesajların çoğunu açık siyasi ifadeler yerine “yumuşak” olarak nitelendirdi. Ancak kişi, “Gerçekçi olalım, bu senin hayır diyebileceğin bir şey değildi” dedi.

İçeriğin yayınlandığı iddia edilen TopBuzz uygulaması, ByteDance'in “delicesine popüler” Çin haber toplayıcı uygulaması Toutiao'nun uluslararası versiyonuydu. YouTube'da hala mevcut olan promosyon malzemelerine ek olarak, uygulamanın 2018'deki ekran görüntüleri, kullanıcıların ana akım haber kuruluşlarının yanında makaleler oluşturmasına ve bunları tartışmak için yorum bölümlerini kullanmasına izin vermesi dışında, Apple News veya Google News'e benzer şekilde gösteriyor. 2015'te piyasaya sürüldü, 2018'e kadar aylık 40 milyon aktif kullanıcı topladı ve ABD haber yayıncıları için önemli bir trafik sürücüsü olarak selamlandı . Ancak Reuters'in bildirdiği tarihten sekiz ay sonra Haziran 2020'de kapatıldı .Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yabancı Yatırım Komitesi'nin, ByteDance'in daha sonra TikTok olacak olan Musical.ly uygulamasını satın almasını potansiyel bir ulusal güvenlik riski olarak araştırdığını söyledi. (Açıklama: Önceki hayatımda Facebook ve Spotify'da politika pozisyonlarında bulundum.)

Eski bir çalışan, TopBuzz'ın ABD'de faaliyet göstermeye devam etmesiyle ilgili olarak, “Çinli bir şirketin ABD siyasetine karıştığının kokusu yüzünden, bunun sürmeyeceğini her zaman biliyorduk” dedi. Haber işinde olan kişi, “onlar için bir varlıktan çok bir sorumluluktu” dedi.

Eylül 2020'de, Çin hükümeti tarafından ABD vatandaşlarını gözetlemek için kullanılabileceğinden korkan dönemin başkanı Donald Trump, bir Amerikan şirketine satılmazsa TikTok'u yasaklamakla tehdit etti. Ancak yasak - ve satış - hiçbir zaman gerçekleşmedi. Bunun yerine, TikTok, Pekin'deki ByteDance liderliğinden ABD TikTok kullanıcıları hakkında bazı verileri güvenlik duvarı olarak kapatmayı amaçlayan Project Texas adlı çabada CFIUS ve ABD merkezli veri sunucusu Oracle ile çalıştı. Geçen ay, BuzzFeed HaberleriTikTok, şirketin Çin'deki bazı ByteDance çalışanlarının ABD kullanıcı verilerine erişmesine izin verdiğini ve izin vermeye devam edeceğini bildirdi ve ardından dokuz ABD senatöründen gelen bir mektuba yanıt olarak TikTok onayladı.

Ancak ByteDance'in uygulamalarından birine aktif olarak Çin yanlısı mesajlar yerleştirdiği iddiası, TikTok hakkında başka bir düzenleyici endişeyi gündeme getiriyor: ByteDance, TikTok'u Çin'in otoriter yönetimine fayda sağlamak için Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (veya başka bir yerdeki) kamu tartışmasını etkilemek için benzer bir şekilde kullanabilir. devlet.

Dış İlişkiler Konseyi'nde Dijital ve Siber Uzay Politika Programı direktörü Adam Segal, BuzzFeed News'e yaptığı açıklamada, iddiaların "bilgi sağlayan bir Çin uygulamasının Çin propagandası için kötüye kullanılabileceği endişelerini kesinlikle dile getirdiğini" söyledi.

Yine de tamamen şaşırmadığını söyledi: “Şirket Çin pazarında böyle çalışmaya alışmıştı ve bu yüzden aynı şeyi dış pazarlarda yapacaklardı.”

TopBuzz'ın operasyonları, ByteDance'in daha önce Çin hükümetiyle ilişkisini ve uluslararası haber ve eğlence pazarına hükmetme arzusunu nasıl dengelediğine dair nadir bir pencere sunuyor. TopBuzz'da çalışan 15 eski ByteDance çalışanı ile yapılan röportajlar ayrıca Çin hükümetini eleştiren içeriği sansürleme çabalarını, haber yayıncılarından izinsiz olarak içeriği kazıma ve yeniden yayınlama operasyonunu ve etkileşimi artırmak için sansasyonel, genellikle yanlış haberlerin vurgulanmasını önermektedir.

Eski çalışanlardan on tanesi, bir içerik inceleme sisteminin, çıplaklık, nefret söylemi ve uygulamadan kaldırılması için diğer içeriklerin yanı sıra Çin hükümetiyle ilgili bildirimleri işaretleyeceğini iddia etti. Örneğin, beş eski çalışan, Hong Kong protestolarının kapsamının TopBuzz'dan çıkarılmaya tabi olduğunu iddia ediyor. Hak talebinde bulunulan iki içerik bazen açıkça LGBTQ kişileri tasvir ettiği için kaldırıldı, ancak bir üçüncüsü, ABD ekip üyeleri dahil edilmesi için lobi yaptığında bu tür içeriğe bazen izin verildiğini söyledi. (Kaynakların üçüne göre, personel, bazıları Çin hükümetinden bahsederken geçen “uç vakalar” konusunda içerik denetimi hakkında Pekin ekibiyle görüşmeye teşvik edildi.) Beşi, şirketin Başkan Xi'den bahseden tüm makaleleri kaldırdığını iddia ediyor. Jinping ve üç kişi Winnie the Pooh'a atıfta bulunan içeriği kaldırmayı hatırladı, Çin'de karakteri Xi ile karşılaştıran memlerin yasaklanması nedeniyle. (Çin Hükümeti'nin birWinnie the Pooh ile ilgili içeriğin sansürlenmesi geçmişi .) ByteDance, BuzzFeed News'in TopBuzz'daki sansür iddiasıyla ilgili sorularına yanıt vermedi.

Eski çalışanlardan on tanesi, bir içerik inceleme sisteminin, çıplaklık, nefret söylemi ve uygulamadan kaldırılması için diğer içeriklerin yanı sıra Çin hükümetiyle ilgili bildirimleri işaretleyeceğini iddia etti. 

TopBuzz bu politikaları hiçbir zaman kamuya açık olarak tartışmasa da, TopBuzz'da çalışan en az bir eski ByteDance çalışanı LinkedIn'de "Çin hükümet politikalarına göre platformun içindeki içeriği yönetmekten sorumlu" olduğunu söyleyerek bunlara atıfta bulundu. Eski çalışan, BuzzFeed News ile konuşmayı reddetti.

Mart 2020'de Intercept, TikTok moderatörlerine Çin'in “ulusal onuruna” zarar veren veya “polis gibi devlet organlarını” tartışan videoları sansürleme emri verildiğini bildirdi. O sırada, TikTok sözcüsü Josh Gartner Intercept'e bildirdikleri içerik denetleme yönergelerinin "çoğunun" durdurulduğunu veya hiç uygulanmadığını söyledi. Gartner, şirketin "ulusal onurun zedelenmesine" karşı bir kuralının veya polisle ilgili videoların hâlâ geçerli olup olmadığını açıklamayı reddetti. ByteDance, BuzzFeed News'in böyle bir kuralın daha önce uygulanıp uygulanmadığına veya bugün hala yürürlükte olup olmadığına ilişkin bir takip sorusuna yanıt vermedi.

Yedi eski ByteDance çalışanı, şirketin iddiaya göre bu kaynakların izni olmadan YouTube'dan videolar ve ana akım gazete ve dergilerden gazetecilik de dahil olmak üzere diğer kaynaklardan gelen içeriği sıyırıp yeniden yayınlama çabasını da anlattı.

Çalışanlardan ikisi, şirketin kazınmış içeriği sahte adlara atfettiğini hatırladı ve biri, icat edilen isimlerin kulağa genellikle "striptizci isimleri" gibi geldiğini söyledi. BuzzFeed News'in bu yılın başlarında bildirdiği gibi, ByteDance, içerik oluşturucuların bilgisi veya izni olmadan, kısa biçimli video uygulamalarından başka bir tanesinde alıntılanmış içerik yayınladı: Flipagram adlı bir TikTok öncülü.

Beş eski çalışan, ByteDance'in New York Times ve ProPublica da dahil olmak üzere bazı yayıncılarla lisanslama ortaklıkları için pazarlık yapmaya çalıştığını söylüyor. Ancak bu kişilerden üçü, şirketin bazen lisanslı yayıncıların içeriğini lisanslar alınmadan önce veya süresi dolduktan sonra kazıdığını iddia etti. Yorum için ulaşıldığında, New York Times temsilcisi Jordan Cohen, TopBuzz'ın hikayelerini lisanssız olarak yeniden yayınladığını doğruladı ve zorunlu olarak kendilerine bir durdurma ve vazgeçme emri gönderildi. ProPublica temsilcisi Alexis Stephens, örgütün ProPublica gazeteciliğinin TopBuzz tarafından kötüye kullanılmasından habersiz olduğunu söyledi. Yorum için ulaşıldığında, BuzzFeed Inc. temsilcisi, uygulamadaki içeriğinin kötüye kullanımı hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını söyledi.

YouTube, basın saatine göre bir yorum isteğine yanıt vermedi. ByteDance, BuzzFeed News'in haber yayıncılarından izinsiz içerik yayınlama konusundaki sorularına yanıt vermedi.

Altı eski çalışan da şirketin, insan gazetecilere ihtiyaç duymadan otomatik olarak makale yazmak için algoritmalarını eğitmek için kazınmış verileri kullandığını iddia etti. LinkedIn'de, TopBuzz'da çalışan ve Pekin merkezli eski bir çalışan, "AI robotları tarafından otomatik hikaye yazıları için şablonlar" oluşturmayı tanımladı. Bu eski çalışan bir görüşme talebine cevap vermedi. ByteDance, AI modellerini haber makaleleri yazmak üzere eğitmek için kazınmış verileri kullanma iddiaları hakkında yorum yapmadı.

Eski çalışanlar ayrıca uygulamada kalıcı içerik kalitesi sorunlarını ve ByteDance'in doğruluk yerine katılımı ve dolayısıyla kârı önceliklendirme kararlarını açıkladı. Bunlardan altısı, ABD personelinin uygulamada aşırı partizan içerik ve sahte haber miktarını azaltmaya yönelik hüsrana uğramış çabalarını anlattı. Küreselleşme danışmanı Elliott Zaagman tarafından Technode için Şubat 2018'de yayınlanan bir makale, TopBuzz'ın Alabama Senatosu adayı Roy Moore'un kaybettiği bir seçimi kazanması ve Yoko Ono'nun Hillary Clinton ile ilişkisi olduğu hakkında yanlış manşetler de dahil olmak üzere sahte haberler içeren anlık bildirimler gönderdiğini iddia etti.

Eylül 2018'de şirket kaldırıldıplatformun “topluluk standartlarını ve yönergelerini” ihlal ettiklerini kabul ederek yaklaşık 2,7 milyon adet içerik, ancak çalışanlar, tıklama tuzağının ve düşük kaliteli içeriğin bu süreden sonra uygulamada devam ettiğini söyledi.

Örneğin, uygulamanın BuzzFeed News tarafından incelenen bir ekran görüntüsü, toplu içeriğin kaldırılmasından sadece sekiz gün sonra TopBuzz'ın kullanıcılara "Dili tekrar tekrar serviksinize dokunduğunda" yazılı bir push bildirimi gönderdiğini gösterdi.

Röportajlarda, eski çalışanların birçoğu TopBuzz'ın sorunlarını, 2015 ve 2020 yılları arasında yanlış bilgi ve aşırı partizan içeriğin çoğalmasıyla mücadele eden Facebook, Twitter ve YouTube'un sorunlarıyla karşılaştırdı.

Ancak eski çalışanlardan beşine göre, ByteDance en az bir önemli şekilde diğer platformların ötesine geçti: Sadece başkaları tarafından yayınlanan bölücü içeriği dağıtıp önermekle kalmayıp, aynı zamanda bazen bu içeriği kendisinin de oluşturduğunu iddia ediyorlar. Beş eski çalışan, New York, Los Angeles ve Pekin'deki ekiplerin, uygulamayla daha fazla etkileşimi teşvik etmenin bir yolu olarak kullanıcılarına Quora benzeri sorular yazmakla görevlendirildiğini iddia ediyor. Eski bir çalışandan, "polisler ve Afrikalı Amerikalılar" hakkında sorular yazmasının istendiğini ve bu soruları "yarışa kışkırtma" olarak nitelendirdiğini hatırladı. Bir diğeri onları “biraz köpek ıslık çalarak” olarak tanımladı. ByteDance, personele uygulamada kutuplaştırıcı sorular yazma talimatı verdiği yönündeki iddialar hakkında yorum yapmadı.

ByteDance'in TopBuzz'daki siyasi olarak bölücü içeriği kucaklaması, TikTok'taki içeriğe daha yakın tarihli yaklaşımının aksine. Son günlerde, Sens. Ted Cruz, Mark Warner ve Marco Rubio gibi kanun yapıcılar Çin'in TikTok üzerindeki etkisine ilişkin endişelerini dile getirmeye devam ederken, şirket, TikTok'un öncelikle bunun için kullanıldığını vurgulayarak sivil söylemi etkileyebileceğine dair endişeleri gidermeye çalıştı. siyasi sohbetten ziyade eğlence. ByteDance ayrıca, diğer şeylerin yanı sıra önemli bir antitröst faturası, çevrimiçi gizlilik faturaları ve savunma harcamaları faturasına odaklanarak ABD'deki lobicilik harcamasını ikinci çeyrekte %130 artırdı.

CNN'den Brian Stelter tarafından TikTok'un Amerikalıların ticari, kültürel veya politik davranışlarını etkilemek için kullanılıp kullanılamayacağı sorulduğunda, TikTok'un Amerika Kıtası için kamu politikası başkanı Michael Beckerman, “Politika için gidilecek yer değiliz” dedi. Uygulamanın "özgür ifade için bir yer" olduğunu kabul etti, ancak şöyle devam etti: "İnsanların TikTok'a gelip kullandığı birincil şey eğlence ve neşeli ve eğlenceli içerik."

Bu nitelemeye rağmen, BuzzFeed News kısa süre önce TikTok'un artık birçok genç kullanıcı için temel bir arama motoru olarak işlev gördüğünü ve popülaritesinin onu sivil ve politik ekosistemimizin giderek artan bir parçası haline getirdiğini bildirdi.

Teknoloji devi şeffaflık aracı CrowdTangle'ın (daha sonra Facebook tarafından satın alındı) eski CEO'su Brandon Silverman, BuzzFeed News'e, bugün uygulamanın "çok sayıda dans videosu ve kedi videosu varken, yapmak istemediğimiz şey olduğunu söyledi. Ara sınavlardan sonra veya 2024'ten sonra geriye bakın ve bunun aynı zamanda siyasi ve sivil bilgi ekosistemimizin gerçekten önemli bir parçası haline geldiğini anlayın.”

Dış İlişkiler Konseyi direktörü Segal, kendi adına, TikTok'un Amerikalı milletvekillerine algoritmalarının “Çin çıkarları için oynanmayacağı” konusunda güvence vermek için zorlu bir savaşa gireceğini söyledi.

Şirketin düzenleyicilerin güvenini yeniden kazanmak için ne yapabileceği sorulduğunda, “ByteDance'in hala önemli bir söz sahibi olduğu bu hibrit yapıda bunu nasıl yapabileceklerini bilmiyorum” dedi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.