Moderna, COVID Aşıları İçin mRna Teknolojisini Çaldıklarını İddia Eden Pfizer ve BioNTech'e Dava Açıyor

Moderna, Cuma günü ABD federal mahkemesinde ve Almanya'da rakipleri Pfizer ve BioNTech'e karşı şirketin COVID aşılarının temelini oluşturan haberci RNA veya mRNA teknolojisi için patentlerini ihlal ettiklerini iddia ederek ikiz dava açtı.

Moderna yaptığı açıklamada, iki şirketi kendi aşılarını geliştirmek için teknolojiyi kopyalayarak 2010-2016 yılları arasında açtığı patentleri ihlal etmekle suçladı.

Moderna CEO'su Stéphane Bancel yaptığı açıklamada, "Bu davaları, öncülüğünü yaptığımız, yaratmaya milyarlarca dolar yatırım yaptığımız ve COVID-19 pandemisinden önceki on yılda patentini aldığımız yenilikçi mRNA teknoloji platformunu korumak için açıyoruz." Dedi.

Bir dava Massachusetts'teki federal mahkemede, ikincisi ise Düsseldorf'taki bölge mahkemesinde açıldı.

Ekim 2020'de Moderna, koronavirüs pandemisi sırasında COVID ile ilgili patentlerini uygulamama sözü verdi. Şirket, o zamandan beri web sitesinden silinen bir açıklamada, "Mevcut koşullar altında, bu pandemiyi mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek için kaynaklarımızı kullanmak konusunda özel bir yükümlülük hissediyoruz." Dedi.

Bu yılın Mart ayında Moderna, bunu 92 düşük ve orta gelirli ülkeyle sınırlama taahhüdünü güncelledi, ancak dünyanın birçok yerinde aşı tedariğinin artık sınırlı olmadığı diğer bölgelerde fikri mülkiyetini koruyacağını söyledi.

Moderna Cuma günü yaptığı açıklamada, devam eden pandemi ihtiyaçları göz önüne alındığında Pfizer-BioNTech aşısını piyasadan kaldırmaya çalışmadığını, ancak biyoteknoloji şirketinin taahhütte bulunulmayan ülkelerde iddia edilen ihlal için tazminat veya tazminat istediğini söyledi.

Moderna Hukuk Direktörü Shannon Thyme Klinger yaptığı açıklamada, "Pfizer ve BioNTech'in Moderna'nın icatlarını yasa dışı bir şekilde kopyaladığını ve bunları izinsiz kullanmaya devam ettiklerini düşünüyoruz." Dedi.

Pfizer temsilcileri, BuzzFeed News'e e-postayla gönderilen bir açıklamada, "Pfizer/BioNTech şikayeti henüz tam olarak incelemedi, ancak Pfizer/BioNTech COVID-19 Aşısının BioNTech'in tescilli mRNA teknolojisine dayandığı ve her iki BioNTech tarafından geliştirildiği düşünüldüğünde, davaya şaşırdık. ve Pfizer."

"Pfizer/BioNTech aşısını destekleyen fikri mülkiyetimize güveniyoruz ve dava iddialarına karşı şiddetle savunacağız" dediler.

BioNTech, çevrimiçi olarak yaptığı açıklamada, "çalışmaları orijinaldir ve tüm patent ihlali iddialarına karşı güçlü bir şekilde savunacağız" dedi.

mRNA COVID aşıları, insan hücrelerine genetik talimatlar iletir, böylece kendileri koronavirüs spike proteinleri yaparlar, bu da bağışıklık sistemini ani yükselmelere karşı hassaslaştırır ve böylece onu gerçek virüsün gelecekteki bir enfeksiyonundan korur.

Moderna, rakiplerinin iki özelliği kopyaladığını iddia ediyor: mRNA vücuda girdiğinde kötü bir bağışıklık tepkisini uyarmamasını sağlayan aşılarda kimyasal bir modifikasyon ve bir koronavirüs.

Şirket, COVID ilk vurduğunda, bir aşı formüle etmeye çalışmak için ABD hükümetiyle birlikte çalışmak için bu teknolojiyi kullanmaya başladıklarını söyledi. Moderna aşısı için ilk klinik denemeler, COVID-19 virüsünün genetik dizisinin yayınlanmasından sadece iki ay sonra, 16 Mart 2020'de başladı.

Moderna, pandemi başladığında hem Pfizer hem de BioNTech'in benzer mRNA deneyimine sahip olmadığını ve bu şirketlerin ilk başta aşı geliştirmek için başka yollar denediğini söyledi.

Dava, "Sonuçta, Pfizer ve BioNTech bu alternatifleri attı ve Moderna'nın patentli teknolojisini kopyaladı" diyor.

2021'de Moderna, COVID aşılarının satışından 17,7 milyar dolar kazanırken, Pfizer dünya çapında 36,7 milyar dolarlık aşı sattı.

Mart ayında Moderna, 2022'de en az 19 milyar dolarlık aşı satacağını tahmin ederken, Pfizer 32 milyar dolarlık satış tahmininde bulundu.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.