NASA, güneş sistemimizin dışındaki bir gezegende ilk kez karbondioksit tespit etti

James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'dan 700 ışıkyılı uzaklıktaki bir ötegezegenin atmosferinde karbondioksit varlığını tespit etti. Keşif, güneş sistemimizin dışındaki bir gezegende ilk kez karbondioksit gözlemlendiğini gösteriyor.

WASP-39 b, Jüpiter'in kabaca dörtte biri kütleye ve Jüpiter'den 1,3 kat daha büyük bir çapa sahip bir gaz devidir. Kısmen yıldızına çok yakın - Merkür ile Güneş arasındaki mesafenin yaklaşık sekizde biri veya yaklaşık 4,5 milyon mil uzakta - yörüngede dönmesi gerçeği sayesinde yaklaşık 1.600 Fahrenheit sıcaklığıyla da kızarmış.

NASA'nın Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarını kullanan önceki gözlemler, gezegenin atmosferinde sodyum, potasyum ve su buharının varlığını doğruladı. WASP-39b'yi yıldızının önünden geçerken gözlemlemek için Webb'in Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSpec) aracı kullanıldı.

Gezegen yıldızın önünden geçerken, yıldızdan gelen ışığın bir kısmı atmosferi aracılığıyla iletilir. Farklı gazlar farklı renk kombinasyonlarını emer ve bu değişiklikleri bir dalga boyu spektrumu boyunca analiz etmek, araştırmacıların bir gezegenin atmosferinin tam olarak nelerden oluştuğunu belirlemesine olanak tanır.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi ve JWST Transiting Exoplanet Community Early Release Science ekibinin bir üyesi olan Zafar Rustamkulov, "Veriler ekranıma gelir gelmez, muazzam karbondioksit özelliği beni yakaladı" dedi. "Ötegezegen bilimlerinde önemli bir eşiği geçen özel bir andı."

WASP-39 b'nin yıldızının yörüngesinde dönmesi dört Dünya gününden biraz fazla sürüyor. Bu sık geçişler, onu iletim spektroskopisi için ideal bir aday yapar.

Ekibi yöneten Santa Cruz'daki California Üniversitesi'nden Natalie Batalha, WASP-39 b'de bu kadar net bir karbondioksit sinyali tespit etmenin daha küçük gezegenlerdeki atmosferlerin tespiti için iyiye işaret ettiğini söyledi.

Bunun gibi veriler, araştırmacıların gezegenin kökenini ve nasıl geliştiğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacaktır. Araştırma ekibinin bir başka üyesi olan Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Mike Line, karbondioksiti özel olarak ölçerek, gezegeni oluşturmak için kullanılan katı ve gaz halindeki malzemenin oranını belirleyebileceklerini söyledi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.