Yeni süper bilgisayar simülasyonu, Ay'ın aylar veya yıllar değil, sadece saatler içinde oluşmuş olabileceğini gösteriyor

Ay, gece gökyüzünün temel taşıdır, ancak nasıl olduğunu düşünmek için hiç durdunuz mu? Araştırmacılar bu soruyu on yıllardır soruyorlar ve yeni bir simülasyon, tartışmaya ilginç bir kırışık ekliyor.

Önde gelen bir teori, antik Dünya'nın, kabaca Mars büyüklüğünde olan Theia adlı bir nesne tarafından vurulduğunu öne sürüyor. Daha önce, çarpışmadan kaynaklanan enkazın, uydumuzu oluşturmak için aylar veya yıllar boyunca yörüngede bir araya geldiğine inanılıyordu.

Yeni simülasyonlar, Ay'ın kökenini incelemek için kullanılan herhangi bir sim'in en yüksek çözünürlüğünde çalıştırıldı ve sürgünün çarpmadan birkaç saat sonra oluşabileceğini öne sürdü. Yüksek çözünürlüklü simler, düşük çözünürlüklü modellerde açıkça görülmeyen yeni davranışları ve ayrıntıları da ortaya çıkardı.

Durham Üniversitesi'nden araştırmanın ortak yazarlarına yardımcı olan bir araştırmacı olan Vincent Eke, Ay'ın nasıl oluştuğu hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, Dünya'nın evrimi hakkında o kadar çok şey keşfettiğimizi söyledi. Ay kaya örnekleri, burada Dünya'daki kayalara çok benzer izotopik imzalara sahiptir, bu da Ay'ı oluşturan malzemenin buradan kaynaklanmış olabileceğini düşündürür.

Theia izotopik olarak Dünya'ya da benzer olabilirdi, ancak bu olası bir tesadüf olmazdı. Yeni simülasyon, izotopik imzaların neden bu kadar benzer olduğuna dair makul bir açıklama sağlıyor ve Ay'ın kiremitli yörüngesi ve ince kabuğu gibi diğer tuhaflıkları da açıklayabilir.

NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın baş araştırmacısı Jacob Kegerreis, simülasyonların Ay'ın evrimi için yepyeni bir dizi olası başlangıç ​​noktası açtığını söyledi. Ya da bir başkası tarafından bilinmeyen bir amaç için buraya getirilen içi boş, yapay bir yapı olabilir.

Ekibin makalesi The Astrophysical Journal Letters'da yayınlandı.

NASA, Artemis görevlerinden geri getirilmesi planlananlar gibi gelecekteki ay örneklerinin ek analizinin Ay'ın kökeniyle ilgili hangi teorilerin doğru olduğunu daraltmaya yardımcı olacağını söyledi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.