FBI, Yeni Bir Yeminli İfadesinde Trump'ın Ulusal Savunma İle İlgili Çok Gizli Belgeleri ve Casusları Mar-A-Lago'da Sakladığını Söyledi

Yetkililer, Donald Trump'ın bu yılın Ocak ayında ulusal arşiv temsilcilerine iade ettiği kutularda gizli bilgiler içeren 184 belge keşfetti ve müfettişleri, daha fazla çok gizli kaydı ortaya çıkarmak için eski başkanın Florida mülkünde arama izni aramaya sevk etti. Cuma günü mühürlendi.

Bir FBI ajanı 5 Ağustos tarihli yeminli beyanında, "Sınıflandırılmış [ulusal savunma bilgileri] içeren veya kayıt saklama gerekliliklerine tabi Başkanlık kayıtları olan ek belgelerin şu anda binada kaldığına inanmak için muhtemel nedenler var" diye yazdı. "Ayrıca, binada tıkanıklık kanıtlarının bulunacağına inanmak için olası nedenler var."

FBI'ın arama emri talebini desteklemek için hazırladığı yeminli ifadenin, Adalet Bakanlığı'nın Trump'a yönelik soruşturmasına ve Trump'ın dramatik sürpriz arayışına ışık tutacağını uman siyasi ve medya gözlemcilerinin yeminli ifadesinin Cuma günü açıklanması öncesinde büyük bir beklenti vardı. Mar-a-Lago kulübü bu ayın başlarında.

Davadaki olağanüstü kamu yararı nedeniyle, ABD Güney Florida Bölge Mahkemesi'nden Yargıç Bruce E. Reinhart, Perşembe günü, tanıkların ve kolluk kuvvetlerinin kimliklerini korumak için belgenin bazı redaksiyonlarla yayınlanmasına karar verdi. Devam eden soruşturmanın stratejileri, yönü, kapsamı, kaynakları ve yöntemleri.

Beyanname gerçekten de baştan sona kapsamlı redaksiyonlarla ve bütün sayfalar genellikle siyah çizgilerle maskelenerek açıldı.

Ancak aynı zamanda, Trump'a yönelik soruşturmanın zaman çizelgesine ve gizli belgeleri nasıl ele aldığına ve ayrıca çok gizli bilgilerin doğasına dair daha net bir fikir ortaya koydu.

2016 Beyaz Saray'da başarılı olan Trump, kısmen Hillary Clinton'ın dışişleri bakanıyken gizli bilgileri ele almasına yönelik kapsamlı saldırıları nedeniyle, Beyaz Saray'dan ayrılırken çok gizli belgeleri yanına alıp daha sonra alamadığı için soruşturma altında. istendiğinde iade edin.

Yeminli ifadeye göre, FBI, Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi (NARA) yetkililerinin konuyu bu yılın 9 Şubat'ında kendilerine havale etmesinin ardından soruşturmaya başladı. Bu, NARA'nın Mar-a-Lago'da Trump'tan "diğer kayıtlarla karıştırılmış son derece gizli belgeler" içeren 15 kutu kayıt almasından sonra geldi.

FBI, belgelerin Beyaz Saray'dan nasıl çıkarıldığı ve Mar-a-Lago'da nasıl saklandığı ve orada başka kimsenin kalıp kalmadığı konusunda soruşturma başlattıklarını söyledi.

"Belgeleri İçeren Kutular Beyaz Saray'dan Mar-a-Lago'ya Taşındı" başlıklı bir bölümde ayrıca, 18 Ocak 2021 tarihli bir CBS Miami haber makalesinden bahsederek, Mar-a-Lago'da en az iki hareketli kamyonun görüldüğünü belirtiyor. a-Lago, Trump'ın başkanlığının son günlerinde.

NARA yetkilileri, 6 Mayıs 2021'den bu yana Trump'ın temsilcilerine başkanlık kayıtlarının iade edilmesi için sürekli talepte bulunduklarını söyledi. Bu en az altı ay devam etti.

Ocak ayında 15 kutu nihayet ellerine ulaştığında, yetkililer FBI'a "gazeteler, dergiler, basılı haber makaleleri, fotoğraflar, çeşitli çıktılar, notlar, başkanlık yazışmaları, kişisel ve başkanlık sonrası kayıtlar ve "bir sürü" içerdiğini söylediler. sınıflandırılmış kayıtlar.'”

NARA yetkilileri, "En önemli endişe," dedi, "çok gizli kayıtların açılması, diğer kayıtlarla karıştırılması ve aksi halde uygunsuz bir şekilde [sic] tanımlandı."

FBI Mayıs ayında bu kutuları gözden geçirdiğinde, her biri farklı sınıflandırma seviyeleriyle işaretlenmiş 15 kutunun 14'ünde 184 gizli belge belirledi.

Belgelerin 67'si gizli, 92'si gizli ve 25'i çok gizli olarak işaretlendi. Bu üç sınıflandırma düzeyi, ABD ulusal güvenliğine makul ölçüde zarar verebilecek belgelere atıfta bulunurken, son iki sınıflandırma “ciddi” ve “olağanüstü derecede ciddi” hasara neden olabilecek belgeleri ifade eder.

Ayrıca, bazıları yabancı hükümetlerin izlenmesini içeren ve diğerleri "gizli insan kaynaklarından" veya gizli casuslardan türetilen diğerleri de dahil olmak üzere, istihbarat toplamayla ilgili oldukları için işaretlenmiş belgeler buldular.

Belgeler arasında Trump'ın el yazısıyla yazdığı notlar da yer aldı.

Bu yılın 8 Haziran'ında, Adalet Bakanlığı avukatları, Trump'ın avukatlarına bir kez daha Mar-a-Lago'nun Beyaz Saray'dan kaldırılan belgeler gibi gizli bilgiler için yetkili bir depolama yeri olmadığını yinelemek için yazdı.

“Uygun bir şekilde ele alınmadılar veya uygun bir yerde saklanmadılar” diye yazdılar. “Buna göre, Mar-a-Lago'daki belgelerin saklandığı odanın güvenliğini ve Beyaz Saray'dan Mar-a-Lago'ya taşınan tüm kutuların (o odadaki diğer eşyalarla birlikte) olmasını istiyoruz. ) bir sonraki duyuruya kadar o odada mevcut haliyle muhafaza edilecektir.”

Trump'ın avukatları, ertesi gün bu talebin alındığını doğruladı.

FBI, yeminli ifadesinde, belgelerin Mar-a-Lago'daki bir depoda, Trump'ın konut süitinde, ofisinde, Pine Hall ön odasında ve "diğer alanlarda" bulunabileceğine inandıklarını söyledi.

FBI özel ajanı, "Yukarıdaki gerçeklere ve koşullara dayanarak, delillerin, kaçak malın, suç meyvelerinin veya yasadışı olarak sahip olunan diğer eşyaların... binada bulunacağına inanmak için olası bir nedenin mevcut olduğunu beyan ediyorum" dedi. redakte edildi.

Bu ayın başlarında açılan iki belge - bir arama emri ve bir FBI mal makbuzu - eski başkanın Adalet Bakanlığı tarafından Casusluk Yasası'nın olası ihlalleri, hükümet belgelerini yanlış kullanma ve adaleti engelleme nedeniyle soruşturulduğunu ortaya koydu.

Sonraki 8 Ağustos aramaları sırasında Trump mülkünden alınan öğelerin ayrıntılarını veren mühürsüz FBI makbuzuna göre, FBI ajanları, bazıları en yüksek düzeyde hükümet sınıflandırmasıyla işaretlenmiş olanlar da dahil olmak üzere 11 set gizli belgeyi kaldırdı. Ele geçirilen diğer eşyalar arasında fotoğraflar, Trump'ın müttefiki Roger Stone'a af bağışı ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında bilgi içeren bir belge yer aldı.

FBI'ın yeminli ifadesinin serbest bırakılması yönündeki hareketle ilgili olarak Cuma günü mührü kaldırılan diğer belgelerde, Adalet Bakanlığı, "Bilgileri yeminli ifadede yer alan ve olası bir olayın bulunmasına katkıda bulunan birden fazla sivil tanığın güvenliğini korumak için bu belgenin yeniden düzenlenmesini istedi. devam eden soruşturmanın bütünlüğünün yanı sıra, nedeni de."

Adalet Bakanlığı, tanıkların "misilleme, sindirme veya taciz dahil olmak üzere zararlara ve hatta fiziksel güvenliklerine yönelik tehditlere maruz kalabilecekleri" konusunda uyardı, takibatta zaten kimliği tespit edilen FBI ajanlarının şiddetli tehditler aldığını kaydetti ve şunları söyledi: Hükümet, yeminli ifadedeki gerçeklerin zamanından önce dahil edilmesi durumunda bu soruşturmayı engellemek veya başka bir şekilde müdahale etmek için adımlar atılabileceği konusunda haklı endişelere sahiptir."

Başka bir Beyaz Saray koşusu ile dalga geçerken destekçilerini canlandırmaya çalışan Trump, bu hafta yaptığı açıklamada kullandığı kelimelere göre Mar-a-Lago aramasını "gereksiz, yersiz ve Amerika'ya aykırı bir hırsızlık" olarak göstermeye çalıştı.

Trump, "Bu Mar-a-Lago Hırsızlık, Arama ve El Koyma yasa dışı ve anayasaya aykırıydı" diye ekledi ve "Onlara vereceğimiz belgeleri geri almak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Evime alçakça bir baskın, böylece onları gelecekteki Donald J. Trump Başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi için gerekli olana kadar Ulusal Arşivlere verebilirim.”

Trump'ın küstah iddialarına rağmen, müfettişler mülkü aramak için federal yargıçtan başarılı bir şekilde yasal izin istediği için FBI araştırması yasadışı veya anayasaya aykırı değildi.

Trump, Capitol ayaklanması üzerine başkalarından kovulduktan sonra başlattığı sosyal medya platformu Truth Social'da yayınladığı bir açıklamada, yeminli ifadenin büyük ölçüde yeniden düzenlendiğinden şikayet etti ve bunu "FBI ve DOJ tarafından tam bir halkla ilişkiler hilesi" olarak nitelendirdi.

Senato İstihbarat Komitesi'nin başkanı olarak görev yapan Virginia Demokrat Senatör Mark R. Warner, yaptığı açıklamada, “Bu sabah açıklanmayan yeminli ifadeye göre, Mar-a-Lago'da uygunsuz şekilde ele alınan belgeler arasında şunlar var: Senato İstihbarat Komitesi'nin iki taraflı bir temelde, bu bilgilerin yanlış kullanılmasından kaynaklanan herhangi bir ulusal güvenlik tehdidine ilişkin bir hasar değerlendirmesi talep etmesinin bir nedeni de budur.

Warner, “Adalet Bakanlığı soruşturmasının müdahale olmaksızın devam etmesine izin verilmeli” dedi.

Cuma günü Beyaz Saray'daki gazeteciler tarafından Trump'ın belgeleri Mar-a-Lago'da tutmasının ulusal güvenliği tehdit ettiğine inanıp inanmadığı sorulduğunda, Başkan Joe Biden, "Bunu Adalet Bakanlığı'nın belirlemesine izin vereceğiz" yanıtını verdi.

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Yazar Hakkında

Anlikhaber'i kurup kullanıcılara para kazandırmayı hedefledik ve sonunda yaptık sizin yapmanız gereken haberlerinizi ekleyip para kazanmaya başlayabilirsiniz.