Iğdır'da Erişilebilirlik Sorunumuz Var

Havalimanımız Var Ama Uçamıyoruz! Erişilebilirlik sorunumuz var. 

 Yazar: Murat Akkuş & Haber Tahir Kavri

Iğdır’daki temel sorunlardan biri de kara ve hava yolu ulaşımıdır. Ulaşamama sorunumuz var.

Kara trafiği hem şehir içinde hem şehir dışında yaşam kalitemizi oldukça olumsuz yönde etkiliyor.

Iğdır’dan Erzurum’a altı saate ancak gidebiliyoruz. Gidip Sarıkamış’ın köy yolları arasından çıkıyoruz. Hastalarımız Erzurum ve Van yollarında can veriyor.

Güya Karslı eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan hemşerimizdi. Tüm ülkeye duble yol yaptı, kendi bölgesini ihmal etti? Hala Kağızman yolumuz ulaşıma açılmadı. Yollarımız tamamen dubeleşmedi daha!

Gelelim Iğdır Havalimanımıza, çok pahalı ve kalitesiz hizmet alıyoruz. Tabi buna hizmet denilirse..!

Uçamıyoruz çünkü Uçak sefer sayısı çok az ve yer bulmak daha da zor. Gitmek istediğimiz yerlere aktarmalı gidebiliyoruz.

Uçak biletleri çok pahalı… Aktarmalı uçmak ise çok daha pahalı… Iğdır’a gelen uçaklar küçük ve eski.

Metropollerden gelirken nedense üvey evlat muamelesi görüyoruz. Genelde Iğdır ve bölge uçakları alandan uçağa otobüs ile götürülüyor. Bizi köprülerden geçirtmiyorlar.

Uçak saatleri ayrı bir eziyet. İstanbul havalimanından Iğdır’a uçak saat altıda var. İki saat öncesinde yani saat sabahın dördünde havalimanında olmanız lazım… Bir saatte yol sürer velhasıl gece üçte yola revan olman lazım. Yani İstanbul’dan Iğdır’a gelecekseniz o gece uyumamanız gerekir. İnince de ertesi günü de yatıp dinlenerek geçirmeniz gerekir. Anlayacağınız Iğdır seferiniz için iki gününüz gidiyor.Özellikle okul, tatil, dini bayramlar, Newroz bayramı ve Aşura zamanlarında gidiş dönüş bilet almak çok daha zorlaşıyor. Iğdır’dan uçak bulamayanlar Kars, Ağrı, Erzurum ya da Van üzerinden seyahat etmek zorunda kalıyorlar. Ancak oralardan bilet bulabiliyorlar.

Bölge uçaklarında Kürtçe ve Farsça anonslar yok maalesef. Bilindiği gibi Iğdır havalimanını İranlı ve Azerbaycanlıların yanı sıra Doğubayazıtlı ve Kağızmanlılarda kullanıyor. 

Havalimanının mimarisinde de eksiklikler var. Salon çok küçük, Giriş, çıkış ile otopark girişi aynı güzergâhta. Xray cihazlarının konumlanma şekli dar alanda, Velhasıl Havalimanımız seyahat edenlere yönelik tasarlanmamışta sanki deneme amaçlı bir tasarım gibi duruyor.Havalimanımız var ama uçamıyoruz, uçsak bile çok para verip uçuyoruz. Öğrenciler, hastalar, gurbetçiler zor durumda. Ulaşım sorunları yıllardır var ancak her geçen gün daha da büyüyor. Ve buna alışmak istemiyoruz!

Bu haberi beğendiniz mi? Bültenimize katılarak haberdar olun!

Yorumlar

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.